ActualitatePolitica si administratie

Când moartea aduce speranță

Adriana Năstase

Solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul co­lectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moar­te. Suntem profund recuno­s­că­tori faţă de toţi cei care reuşesc să aducă speranţa pentru viaţă: donatori, familiile acestora, echipe medicale. La Spitalul Județean de Urgență Deva au fost prelevate ficatul și rinichii unui pacient pe moarte, pentru a salva alte vieți omenești.

Speranțe pentru șase oameni
La Iaşi şi Deva, două familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor semeni bucuria vieţii.
Două prelevări de organe au fost făcute, în ultimele zile, la Spitalul Clinic De Urgență din Iași și la Spitalul Jude­țean de Urgență Deva.
Echipele medicale au realizat inter­ven­ţiile de prelevarea ficat şi rinichi, adu­când speranţa la viaţă pentru șase români.
„La Spitalul Clinic de Urgenţă din Iaşi s-a realizat ce-a de-a 8-a intervenţie de prelevare organe din acest an, prin bunăvoinţa familiei unei paciente de 65 de ani, aflată în moarte cerebrală. Cu ajutorul colegilor de la Serviciul de Am­bulanță Județean Iași, cărora le mul­ţu­mim pentru disponibilitate şi promp­ti­tu­dine, ficatul prelevat de echipa Spitalului Sf. Spiridon Iaşi a fost transportat în con­diţii de rapiditate şi siguranţă la Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, acolo unde viaţa unui pacient de 55 de ani depindea de un transplant hepatic. Alţi doi pacienţi, în vârstă de 48 de ani, respectiv de 53 de ani, vor avea o viaţă mai bună datorită transplanturilor renale realizate cu succes la Centrul de Transplant Renal Spitalul Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi coordonat de prof. dr. Adrian Covic”, spune medicul Lucian Miron, directorul medical al spitalului devean.

O viață aproape normală
„Aproape în acelaşi timp, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, în urma gestului plin de altruism al unei alte familii îndurerate, care a fost de acord cu donarea de organe, pentru alţi trei români urma să fie reînnodat firul vieţii. Ca de fiecare dată, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Deva (dr. Ioana Kovacs – kdp, as. Monica Popescu – coordonator transplant, dr. Alexandra Demian-Crişan) a făcut dovada profe­sio­nalismului şi, alături de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi ICUTR Cluj, au transmis mai departe flacăra speranţei.
Operaţia de prelevare organe este cea de-a 70- a realizată la nivel naţional anul acesta. Astfel, la ICUTR Cluj Napoca, da­torită generozităţii altor oameni, încă doi pacienţi, în vârstă de 56 de ani, res­pec­tiv, de 61 de ani, cu peste 3 ani în dializă, vor putea duce o viaţă aproape normală datorită transplantelor renale, realizate de echipele chirurgicale conduse de conf. dr. Forin Elec și dr. Liviu Constantin. De la începutul acestui an la ICUTR Cluj au fost realizate 81 de transplante renale, din care 12 cu donator în viaţă”, a declarat Lucian Miron.
„Coordonare şi mobilizare excepțio­nală la cele două transplanturi de ficat din ultimele zile de la Centrul de Trans­plant Hepatic al IC Fundeni, condus de prof.dr. Irinel Popescu. Aici, datorită pri­ceperii şi efortului echipei chirurgicale condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, având alături suportul indispensabil al echipei ATI condusă de dr. Ruxandra Fota, doi pacienţi fără altă şansă, în vârstă de 55 de ani şi, respectiv, de 62 de ani, vor putea spune că au trăit o ade­vărată minune, fiind readuşi în cursa vieţii. Pentru ca acest „lanț al vieții” să fie po­sibil a fost nevoie de acceptul fa­miliilor celor decedați. Transmitem sin­cere condoleanţe, mulţumiri şi profund respect familiilor donatorilor care au găsit puterea de a transforma propria durere în speranţă pentru alte familii. Res­pect şi recunoştinţă pentru munca tuturor echipelor medicale implicate în această luptă pentru viaţă”, a adăugat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Deva.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura