Politica si administratie

Căminul Cultural din Cristur, ţopăială fără succes între public şi privat

05 local consiliul cld (20)Volodia Macovei

În numai trei ani, Căminul Cultural din satul Cristur, aparţinător Devei, a fost când pe domeniul public, când pe domeniul privat al municipiului. Schimbările au fost determinate de speranţa că vor fi accesate ceva fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea lui, speranţă care s-a dovedit deşartă.

Numai să fie bine
Până în anul 2011, Căminul Cultural din satul Cristur a aparţinut domeniului public al municipiului Deva. În 2011, s-a pus problema accesării unor fonduri prin „Programul prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea aşezămintelor culturale de drept public din mediul rural şi mic urban”. Era o oportunitate şi se salvau, astfel, mulţi bani de la bugetul local. Aşa se face că, în 15 iunie 2011, Consiliul Local Deva aproba depunerea documentaţiei specifice pentru obţinerea de bani pentru repararea căminului din Cristur la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – Compania de Investiţii SA.
Problema era că, în conformitate cu prevederile ghidului operaţional privind proiectul prioritar naţional despre care vorbim, pentru realizarea obiectivului de reabilitare, modernizare şi dotare a Căminului Cultural de la Cristur, acesta trebuia să fie trecut din domeniul public al municipiului Deva, în domeniul privat al acestuia. Lucru care s-a întâmplat în 29 iulie 2011.

Mica ciudăţenie din hotărâri
Timpul trece, dosarul de solicitare a finanţării este depus, Primăria Deva obligându-se să suporte aproximativ 10 la sută din valoarea proiectului, după ce acesta ar fi fost aprobat.
O ciudăţenie apare în anul 2012, când, conform unei hotărâri de Consiliu Local din 27 septembrie, Căminul Cultural din Cristur este trecut în administrarea Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva. Nu această trecere este ciudată, deoarece ea venea în urma unei hotărâri de reorganizare a activităţii primăriei, fiind preluat atunci şi Căminul Cultural din Sântuhalm. Ciudată este o specificaţie din textul acestei hotărâri, prin care Căminul Cultural Cristur apare ca făcând parte din domeniul public al municipiului Deva, în condiţiile în care, aşa cum am arătat mai sus, în vara lui 2011, acesta fusese trecut în domeniul privat al municipiului.

Un dosar de finanţare respins
Evident, acolo e ceva în neregulă, pentru că în 2013, la ultima şedinţă de Consiliu Local, este votată o hotărâre care abia acum face revenirea Căminului Cultural Cristur din domeniul privat, unde se afla din 2011, în domeniul public al municipiului Deva.
Trecând de acest detaliu care ni se pare în neregulă, ultima decizie a CL Deva a fost luată deoarece dosarul pentru obţinerea fondurilor nerambursabile pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Căminului Cultural din Cristur a ajuns la „respinse”, punctajul său de evaluare fiind cel mai slab din cele patru dosare trimise din judeţul Hunedoara, doar 41 de puncte, faţă de 75 pentru Leşnic, 70 pentru Tâmpa, 54 pentru Hărţăgani şi 51 pentru Zdrapţi.
Aşadar, de la public la privat şi înapoi, reabilitarea Căminului Cultural din Cristur se pare că rămâne tot în sarcina municipalităţii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura