Cadastrarea gratuită continuă la Mărtineşti

7 iulie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

La Mărtineşti se continuă cadastrarea gratuită a terenurilor, recent fiind semnate actele pentru aproximativ 1.500 de parcele în satele Tămăşasa şi Turmaş.

Lucrările se desfăşoară în baza Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF), urmărindu-se înregistrarea gratuită în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară şi eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari şi, după caz, a dezbaterilor succesorale.
„Dacă în primele etape, preţul practicat a fost de 60 de lei de parcelă, s-a ajuns la 69 de lei. Contractul de finanţare e semnat cu OCPI, iar până acum am reuşit să dăm în jur de o mie de extrase de carte funciară. Din cele şapte sate aparţinătoare, la ora actuală sunt cuprinse şase în procedura de cadastrare (Dâncu Mare, Dâncu Mic, Jeledinţi, Mărtineşti, Tămăşasa şi Turmaş), dar urmează să se facă măsurătorile şi la Măgura. Nu am întâlnit situaţii cu probleme, când scripticul să fi fost în discrepanţă totală faţă de faptic. E dificil în cazurile în care omul foloseşte mai mult, iar suprafaţa corectă ce îi este atribuită trebuie să fie mai mică, deci necesită diminuare. Cetăţenii care nu au actele de proprietate aduse la zi, nefiind făcută succesiunea, beneficiază de extras de carte funciară, care se eliberează pe numele persoanei căreia i-a fost emis titlul de proprietate, şi chiar dacă este decedată, restul actelor se fac la notariat, de către membrii familiei”, a precizat Adinel Botescu (foto), primarul comunei Mărtineşti.
Reamintim că în 2016, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a semnat un protocol de colaborare cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, prin care s-a stabilit decontarea a 250 de lei pentru fiecare autor al unei succesiuni în vederea plăţii onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moştenitor, a certificatelor de moştenitor suplimentar, a certificatelor de legatar şi a certificatelor de vacanţă succesorală, dacă acestea sunt derulate prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, demers finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, de aproximativ 312 milioane de euro.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Medicul şef al DSP Hunedoara, înlocuit cu un doctor în epidemiologie

Medicul şef al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău, a fost schimbată din funcţie în data de 29 iunie...

Accidentată pe trecerea de pietoni

Victima şoferului neatent, o tânără de 22 de ani, din Veţel, a ajuns la spitalul din Deva chiar cu maşina...

N-a reuşit să-i înşele pe poliţişti

Şi-a pus consoarta în locul său la volan şi a crezut că va scăpa de dosar penal. Individul a mizat...

Închide