Actualitate

Burj Al Babas, orașul abandonat în care ar fi trebuit să fie 732 de vile luxoase

Burj Al Babas este un proiect de arhitectură grandios, care se voia a fi cel mai luxos cartier din Turcia, scrie Monden.ro. Pe hârtie planul arăta bine, așa că s-a trecut la construcția minunatelor vile, sau mai bine spus, minunatelor cas­te­le. Este un oraș mistic, desprins par­că din basmele cu zâne și prinți.

Nu locuiește nimeni
Vilele luxoase sunt identice și proiectul per ansamblu are o pri­ve­liște mirifică, însă ceva nu a mers conform planului. Cele 732 de locu­ințe nu au și proprietari, orașul fiind acum unul fantomă, unde nimeni nu locuiește.
Complexul este situat la mijlocul distanței dintre Istanbul și Ankara, în partea de nord-vest a Turciei. Satul idilic avea 250 de acri și era situat în apropie de orașul istoric Mudurnu. Doi frați, Mezher și Mehmet Yerdelen și-au propus să constru­iască un oraș mirific, a cărui case să fie inspi­rate din lumea Disney. Satul de lux era gândit ca o atracție pentru oa­menii bogați din Orientul Mijlociu și servea drept sta­țiune spa. Clima me­diteraneană, izvoarele termale din zonă și pei­sa­jul pitoresc aveau să atragă turiștii ca un magnet. Cele 732 de vile sunt aproape identice, fiind proiectate după Castelul Chenonceau din Valea Loarei din Franța. Întreaga construcție a fost es­timată la prețul de aproximativ 200 de milioane de dolari, iar lu­crările au începutul în 2014.

O jumătate de milion de dolari
Proiectul pentru Burj Al Babas era unul grandios, fiecare castel fiind prevăzut cu sistem de încălzire în pardoseală, câte un jacuzzi pen­tru fiecare etaj și o piscină inte­ri­oară. Toate aceste facilități puteau fi achiziționate la prețul de apro­xi­ma­tiv 500.000 de dolari. Pe lângă con­fortul oferit de fiecare vilă în parte, cei care decideau să achi­zi­țio­neze o locuință aici beneficiau și de grădini luxuriante sau iazuri create pentru a oferi o imagine vizuală excelentă, dem­nă de o lume de vis. Burj Al Babas a fost gândit ca un complex per­fect pentru o co­munitate întrea­gă. Au fost pro­iec­tate magazine, ci­ne­matografe, par­curi cu locuri de joa­că pentru copii, saloane de în­frumusețare, săli de fitness sau te­re­nuri pentru diverse sporturi. Pe lân­gă acestea, în oraș se putea și lucra, având săli de con­ferință.

Unde a dat greș un plan perfect
Lista de servicii oferite celor care doreau să locuiască aici era una largă, iar în prețul vilei luxoase intră și toate facilitățile sau distracțiile disponibile în oraș. Această idee a venit din dorința de a atrage cât mai mulți oameni care să fie fascinați de viața fără griji care ar fi putut fi trăită aici. Frații Yerdelen au făcut o re­clamă atât de bună noului complex încât au reușit să vândă aproximativ jumătate din vile înainte ca lucrările de construcție să înceapă. În 2014, peste 2.500 de muncitori au fost angajați să realizeze construcția tuturor celor 732 de case.
La începutul, lucrurile mergeau pe un făgaș normal, iar până în 2019 au fost ridicate 587 de vile. Din păcate, planul celor doi frați a eșuat și complexul a rămas neterminat. Primul lucru care le-a băgat bețe în roate investitorilor a fost petrolul, a cărui preț a scăzut drastic. Acest eveniment a mai precedat încă unul, lira turcească prăbușindu-se. Din păcate, aceste două întâmplări au afectat dezvoltarea complexului de lux, mulți milionari renunțând la ideea de a-și cumpăra o casă de vacanță într-un complex care nu este construit. Fără alte venituri, compania celor doi frați a intrat în faliment. Nu și-au mai putut plăti datoriile și nici să suporte cheltuielile pentru terminarea orașului de vis. În 2019 lucrările au fost oprite, iar complexul a rămas cu 587 de vile neterminate. Ele au fost ridicate și acoperite, însă în interior nu s-au mai făcut finisajele. Unele dintre ele au rămas chiar și fără acoperiș.
De la un plan măreț și plin de succes, Burj Al Babas a ajuns un oraș fantomă, vizitat de turiștii dornici de astfel de experiențe. Poate vă întrebați de ce alți dezvoltatori nu duc la capăt această idee. Frații Yerdelen nu au renunțat la visul lor și speră că vor putea să vadă cartierul plin de oameni și culoare. Firma lor este în faliment, iar pentru nici jumătate de complex aceștia au plătit peste 200 de milioane de dolari. În 2018, cei doi frați susțineau că ar fi suficient să vândă 100 de vile din complex pentru a ieși din datorii și a continua construcția. Deși ei aveau speranțe mari, iată că la câțiva ani distanță nimic nu s-a schimbat. Complexul este în continuare gol, iar lucrările nu au reînceput.

Cum este văzut cartierul astăzi
La Burj Al Babas nu au visat doar cei doi frați, ci și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Oficialul vedea în acest proiect o creștere a economiei țării, dar și mai multe locuri de muncă. Din păcate, prăbușirea lirei turcească nu a distrus doar speranțele celor doi frați, ci și a autorităților. Interesat de acest proiect, Erdoğan a încercat să îi ajute pe frații Yerdelen, așa că în 2018 a încurajat cetățenii străini să vină în Turcia, relaxând cerințele financiare. Această mișcare avea să dubleze investițiile pe piața imobiliară și ar fi putut crește numărul de persoane interesate de o vilă în complexul de lux.
Inițial, întreg proiectul a fost calculat la 200 de milioane de dolari, însă această sumă a fost deja cheltuită iar complexul nu este nici măcar la jumătate. Interioarele vilelor erau de vis, cu piscine interioare îmbrăcate în marmură și cupole pictate manual. Cei doi frați nu voiau să țină cont de banii investiți, ci și-ar fi dorit ca întreaga stațiune să fie una cu adevărat desprinsă din basme. Grandoarea exterioară o putem vedea, însă cea din interior a rămas doar la stagiul de proiect. Pentru că vorbim de vile de lux, ele aveau și lift pe lângă scara în spirală.
Deși nu este terminat, complexul este cu adevărat mirific. Stilul arhitectural francez desprins parcă din lumea basmelor cu fațade ornamentale, turnulețe rotunde și balcoane demne de scena din Romeo și Julieta. Exteriorul pare unul destul de primitor și te îndeamnă parcă să cumperi unul dintre frumoasele castele, însă atunci când pătrunzi în interior, lucrurile se schimbă puțin, devenind chiar sinistru. Unii dintre vizitatori susțin că, în vile, încă se mai găsesc sculele pe care meșterii le foloseau, iar ele par mai degrabă abandonate. Acest detaliu îi face pe mulți să se întrebe dacă locul nu este cumva bântuit. Pe Youtube sunt mulți pasionați de orașe fantomă care vizitează complexul și reacționează la diverse sunete, în speranța că vor descoperi o poveste impresionantă în spatele acestui oraș abandonat.

Când va fi gata cartierul de lux?
Dacă turiștii sunt atrași și entuziasmați de acestă idee, localnicii din Mudurnu susțin că acest complex cu castele de lux ar distruge imaginea acelei zone. Satul lor a intrat în Patrimoniu UNESCO, fiind celebru pentru arhitectura bizantină și otomană distinctivă. Sătenii cred că în spatele lui Burj Al Babas este chiar primarul lor, Mehmet İnegöl, care a încercat să le îi reducă la tăcere, susținând că acest complex nu îi va afecta, fiind situat într-o vale din afara orașului.
În anul 2015, a fost făcută și o plângere penală împotriva complexului, în aceasta fiind ridicată problema mediului înconjurător. Trei ani mai târziu, în 2018, un proces a fost intentat, iar frații Yerdelen sunt acuzați că aduc daune mediului. Procesul și problemele financiare au făcut ca lucrările să fie stopate, iar castelele să rămână în diverse stagii, departe de finalizare. Până în 2018, 350 de vile luxoase au fost vândute, iar pentru a scăpa de faliment, investitorii trebuiau să vândă încă 100. O instanță le-a dat dreptul celor doi frați de a vinde în continuare castelele, însă proiectul a fost suspendat pe termen nedeterminat.
Burj Al Babas este un lanț de clădiri care pare nesfârșit. Fiindcă vilele erau foarte apropiate, mulți potențiali clienți au renunțat la ideea de a-și achiziționa un castel în orașul de basm din lipsă de intimitate. Mehmet Yerdelen susține că oamenii vor ziduri între locuințe, dar el nu este de acord cu această idee. Pentru delimitarea proprietăților vor fi gardurile vii, create din copaci și plante. Proiectul pare pierdut, însă cei doi frați nu au de gând să renunțe la visul lor. În 2019, aceștia au reușit să plătească jumătate din datoriile pe care le aveau și au depus o cerere prin care să le fie anulată decizia de faliment. Dacă vor reuși să treacă de acest pas, lucrările la complexul de lux vor fi reluate.
Conform unor informații, lucrările au fost reluate, însă întreaga situație provocată de coronavirus a făcut ca ele să fie cu mult întârziate. Un termen pentru finalizarea lucrărilor nu este, însă frații Yerdelen își doresc ca totul să fie gata cât mai repede.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura