Bulzeştii de Sus: s-a dorit ca sănătatea să fie la un click distanţă

28 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Primarul din Bulzeştii de Sus are un mare regret legat de un proiect care ar fi fost tare bine să se concretizeze pentru comunitatea de aici, mai cu seamă că ponderea cea mai mare o deţin persoanele în vârstă.

„În 2019 am pierdut un program european ce ne-ar fi prins bine, fiind aproape vital pentru noi, dar nu a fost să fie. E vorba de TeleMedicină, prin care s-ar fi facilitat accesul sătenilor la medici, printr-un sistem inovativ. Activitatea ar fi avut la bază doi-trei asistenţi medicali care urmau să se deplaseze la gospodăriile în care locuiau vârstnici (pe deal, de exemplu, deci în zone izolate) şi îi consultau, aceştia fiind conectaţi prin nişte ventuze la softul medical ce genera ecografii sau alte diverse analize. Medicii de la o clinică din Bucureşti (plătiţi tot din bani europeni) le-ar fi interpretat consultaţia, oferindu-le diagnostic şi tratament. E vorba de o scanare complexă. Documentaţia a fost depusă prin Grupul de Acţiune Locală Ţara Zarandului, am solicitat clarificări pentru a ne da seama de ce nu s-a putut concretiza acest sprijin european de care e mare nevoie, aşa că aşteptăm să vedem ce e de făcut. În fapt, scopul era de a reduce costurile privind transportul bolnavilor la spitalul din Brad, de a diminua timpul de aşteptare şi de a mări, ca să spunem aşa, numărul de pacienţi văzuţi în decursul unei zile de lucru. Oricum, oamenii noştri sunt privaţi de multe facilităţi şi trebuie să luptăm ca în timp, să acoperim şi astfel de carenţe”, a afirmat Mirel Suba (foto), primarul comunei Bulzeştii de Sus.
Potrivit acestuia, de medic de familie nu poate fi vorba la nivel local, fiind ocoliţi de doctori din pricina distanţei faţă de oraş şi a numărului mic de locuitori. Prin urmare, suferinzii merg pe la Baia de Criş, Brad, Deva sau oriunde îşi pot găsi alinare la durerile cu care se confruntă. Dar dacă te doare ceva lunea, e musai să aştepţi până joi, atunci când circulă microbuzul spre Brad.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Băiţa: activitate normală, dar cu măsuri de precauţie

Pe toată durata stării de urgenţă, activitatea administraţiei publice din Băiţa se desfăşoară în regim normal, dar cu respectarea unor...

Noile măsuri privind circulaţia persoanelor de peste 65 de ani

Potrivit Ordonanţei Militare nr. 10, începând cu data de 27 aprilie a.c., circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65...

Măsuri fiscale în vigoare începând cu data de 16 aprilie 2020

În Monitorul Oficial nr. 319 din 16 aprilie 2020 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2020 din...

Închide