EvenimentFlash

Bulibăşeală pe sănătatea bebeluşilor

Nicoleta Popa

Vaccinul împotriva tuberculozei, BCG (Bacillus Calmette Guerin), care se administrează nou-născuţilor, creează o situaţie nemaiîntâlnită în sistemul medical din România.
Ministerul Sănătăţii a dat undă verde vaccinării bebeluşilor cu BCG, cu toate că termenul de valabilitate al acestuia expirase. Asta, pentru că, în urmă cu câteva zile, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a primit o adresă semnată de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului, dar şi de către Institutul Cantacuzino, prin care se preciza că termenul de valabilitate al vaccinului se prelungeşte cu încă şase luni, faţă de cel stabilit de producător. În judeţul Hunedoara sunt două loturi de vaccin BCG, unul care a expirat la 31 decembrie 2009, şi unul care avea termen de valabilitate până la 31 ianuarie 2010.


Retras de urgenţă din maternităţi

Mai mulţi bebeluşi din judeţul Hunedoara au fost vaccinaţi cu un produs expirat. Se pare că ieri, după o adresă care dădea liber la vaccinare, a venit una nouă, prin care se cere reprezentanţilor DSP să facă, de urgenţă, toate demersurile pentru retragerea tuturor dozelor de vaccin BCG din maternităţile din judeţ. „Din momentul în care am primit acest comunicat, am anunţat toate maternităţile. În teritoriu, sunt distribuite aproximativ 500 de doze de vaccin, iar în depozitul DSP mai sunt încă 500. Din păcate, va trebui să aşteptăm reacţia Ministerului Sănătăţii, să vedem ce se întâmplă în continuare,” a declarat doctorul Cecilia Birău, director adjunct al DSP Hunedoara.
„Vaccinul expirat nu are efecte negative”
Doctorul Birău a mai spus că vaccinul, cu toate că a fost administrat după ce i-a expirat termenul de valabilitate, nu are nici un efect negativ asupra bebeluşilor. „În momentul în care termenul de valabilitate a fost prelungit de către Agenţia Naţională a Medicamentului, normal că recomand vaccinul, atâta timp cât această decizie a fost luată de specialişti”, a mai adăugat directorul adjunct al DSP Hunedoara.
Reprezentanţii DSP au cerut Ministerului Sănătăţii, 22.000 de doze BCG, însă, deocamdată, nu se ştie când vor ajunge în maternităţile hunedorene.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura