Braconier de artefacte dacice, condamnat definitiv

Natalia Bumbac

Daniel Moc, bărbatul acuzat că a ascuns o brăţară dacică descoperită împreună cu alte piese similare din aur masiv, la Sarmizegetusa Regia, şi-a primit pedeapsa. Curtea de Apel Alba Iulia a dat sentinţa definitivă în dosarul în care bărbatul a fost judecat pentru mai multe infracţiuni. Este vorba de o cauză disjunsă din celebrul dosar „Comorile dacice II”, în care au fost învinuite iniţial 12 persoane, printre care şi sârbul Ilic Ljubisa.
Moc a solicitat să fie judecat separat, după ce în 2015, în acelaşi dosar, Judecătoria Deva l-a achitat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, dar l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural aflat în situri arheologice şi la un an închisoare pentru infracţiunea de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă. La final, Curtea de Apel Alba Iulia i-a aplicat o pedeapsă de şase luni închisoare cu suspendare, pentru furt calificat de obiecte de patrimoniu cultural cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. Pentru infracţiunile de tăinuire a acestor bunuri, accesul cu detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizare prealabilă şi şantaj, Moc nu a fost pedepsit, pentru că instanţa a constatat că faptele s-au prescris. Bărbatul a mai fost obligat la plata sumei de 111.576 de euro cu titlu de despăgubiri civile către stat.
Daniel Moc a fost acuzat de procurori că, în perioada 2002 – 2005, a participat în mod repetat la detecţii şi săpături neautorizate în siturile arheologice ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, de unde a sustras o ţintă ornamentală în valoare de 50 euro şi a ajutat la valorificarea unei brăţări dacice din aur, în valoare de 500.000 euro. Dosarul principal, din care a disjuns cel în care a fost condamnat Daniel Moc, se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia. În prima instanţă, la Judecătoria Deva, inculpaţii au primit pedepse între doi şi şase ani de închisoare cu executare, fiind obligaţi şi la plata unor daune materiale în valoare de 1,5 milioane de euro.

4 comentarii la „Braconier de artefacte dacice, condamnat definitiv

 • 9 noiembrie 2017 la 10:58
  Permalink

  Un excroc si un sifon. Jegul asta e un praduitor feroce. A bagat oameni in puscarie cu sifoneala lui.

 • 10 noiembrie 2017 la 19:28
  Permalink

  Te ai gasit tu ion cu dosar de viol sa faci comentarii . Ai scapat doar ptr ca ai sifonat jegosule . Te stie lumea , stai linistit.

 • 27 decembrie 2017 la 12:46
  Permalink

  Tuuuu ,,Ionica” daca nu te.as cunoaste chiar te.as crede , in veci pomenirea ta.

 • 22 februarie 2018 la 8:47
  Permalink

  Taci dracului de hot si sifon ce esti tu dani moc. Toata Deva stie ca esti sifon. Esti un bulangiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Hoţ, profilat pe jefuirea pensionarilor, prins de poliţişti

Natalia Bumbac Poliţiştii au reuşit să prindă un bărbat de 63 de ani, din municipiul Hunedoara, bănuit că a comis

Minorul escroc din Constanţa, arestat

Tânărul de 17 ani din Constanţa, acuzat că a escrocat de bani mai multe persoane prin metoda „accidentul” a fost

Peste doi ani de închisoare, pentru că a condus beat şi fără permis

Poliţiştii Biroului Investigaţii Criminale Deva au ridicat un bărbat în vârstă de 46 de ani, din municipiu, pe numele căruia

Închide