Sport

BOX. A fost vândută centura de campion a lui Muhammad Ali

Omul de afaceri american Jim Irsay a achiziţionat cu 6,18 milioane de dolari centura de campion (foto) a le­gen­da­rului boxer american Muhammad Ali, cucerită în 1974 în faţa compatriotului său, George Foreman, cu ocazia cele­brului meci supranumit „Rumble in the Jungle”.

Și alte obiecte celebre
Proprietarul echipei Indianapolis Colts din NFL (Liga profesionistă de fotbal american) a anunţat această achiziţie, printr-un mesaj pe Twitter, declarând-se „mândru că este gar­dianul” acestei centuri istorice a World Boxing Council. Irsay a sugerat că preţiosul obiect ar putea fi prezentat
în cadrul unei ex­poziţii a colecţiei sale, în luna august la Chicago, precum şi în septembrie la Indianapolis. Omul de afa­ceri este re­numit prin achiziţiile sale spectaculoase. El deţine, între al­tele, chi­tare care au aparţinut lui Elvis Presley, John Lennon sau Prince, pre­cum şi ma­nuscrisul original al ghidului Alcoolicii Anonimi scris de Bill Wilson în 1939. Preţul de vânzare a centurii, stabilit de Heritage Auctions, raportat de Sports Collectors Daily, a fost numit unul dintre cele mai mari plătite vreodată pentru un obiect de colecţie sportivă.
Muhammad Ali l-a învins pe George Foreman la Kinshasa, Zair (acum Republica Democrată Congo), prin KO în runda a opta, pentru a re­cu­pera coroa­na mon­dială la categoria grea. De men­ţionat că Foreman nu pierduse nici un meci până la confruntarea de la Kinshasa.
Ali, care a murit în 2016 la vârsta de 74 de ani, a păstrat titlul mondial WBC până în 1978, când a fost învins de americanul Leon Spinks.