Bicicletă electrică autonomă, realizată la Hunedoara, premiată la SAB

Inventatorii unei biciclete electrice autonome unicat, care foloseşte energia solară ca mijloc de propulsie, au fost premiaţi, sâmbătă, la Salonul Auto Bucureşti (SAB), de către Muzeul Naţional Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida“ din Bucureşti.

Cei doi promotori ai proiectului, masterandul Mircea Moldovan, ajutat de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, lucrează acum la un prototip al invenţiei.
„Pentru noi, Premiul «Prof. ing. Dimitrie Leonida», oferit de Muzeul Naţional Tehnic, înseamnă foarte mult deoarece ne reconfirmă, din partea unor specialişti de marcă, faptul că viitorul transporturilor va fi unul nepoluant. Cred că spre această direcţie ar trebui să ne îndreptăm atenţia în cercetare şi inovare. Este clar că utilizarea propulsiei alternative şi a surselor de încărcare autonome, cum sunt cele solare sau eoliene, vor fi domeniile de forţă ale următorilor 100 de ani“, a declarat inventatorul Corneliu Birtok Băneasă.
Potrivit acestuia, proiectul Paco’s Custom Solar Bike (PCSB) este gândit în baza unui concept original care propune o variantă de încărcare alternativă a bateriilor de la o bicicletă electrică. Panourile solare sunt integrate în cadrul de metal al bicicletei, în aşa fel încât biciclistul să nu fie deranjat de prezenţa acestora, iar producţia de energie să fie maximă.
Încărcarea bateriei este gestionată de un controler, acesta având şi rolul de a prelungi durata de viaţă a acumulatorului din sistemul fotovoltaic, susţine inventatorul. Motorul are o funcţie de recuperare a energiei la acţionarea frânei de mână sau atunci când bicicleta coboară o pantă, ceea ce permite creşterea autonomiei de circulaţie. Pentru a economisi energia, farul şi stopul bicicletei sunt pornite şi oprite automat. Energia solară devine principalul element de propulsie al bicicletei în situaţia în care persoana care o foloseşte este obosită, ar avea nevoie de un timp de repaus, dar doreşte să nu se oprească din drum.
Conceptul de unicat al bicicletei aparţine lui Mircea Moldovan, cunoscut mai mult sub apelativul de Pako, datorită modelelor deosebite pe care le-a propus prietenilor săi încă din 2013, când a început această activitate ca un hobby. Bicicletele sale sunt diferite între ele prin forma cadrului şi a ghidonului, mărimea roţilor, a pedalelor sau tiparul şeii, fiecare fiind unicat.
În prezent, Mircea Moldovan – Pako este masterand anul I la Facultatea de Inginerie din Hunedoara (FIH) – Universitatea Politehnica Timişoara, el colaborând cu inventatorul Corneliu Birtok Băneasă – asistent universitar în cadrul FIH – şi Asociaţia CorneliuGroup Cercetare- Inovare, în promovarea acestui concept de bicicletă solară. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.