Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Şerban

Lectura propusă de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene Ovid Densusianu Hunedoara-Deva pentru săptămâna curentă reprezintă un Jurnal de front, vise de iubire (14 august 1916-28 septembrie 1918), scris de General Gheorghe Garoescu şi apărut la Editura Militară, în 2017.
„Pentru cei interesaţi, Biblioteca Judeţeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva oferă spre lectură o serie de lucrări care comemorează evenimentele din timpul Primului Război Mondial, precum: Bătălia de la Mărăşeşti : 24 iulie/6 august – 21 august/3 septembrie, Note din războiul de reîntregire a neamului, Bunicii noştri, eroii noştri, Asasinarea arhiducelui, Niculae Filipescu : Însemnări 1914-1916 sau prima carte publicată de Ernst Jünger, bestseller în anii ’20, şi prima carte de răsunet internaţional izvorâtă din experienţa crucială a Marelui Război, În furtuni de oţel. Experienţa românească din timpul Marelui Război este cuprinsă în Jurnal de front, vise de iubire (14 august 1916-28 septembrie 1918), autor şi protagonist fiind generalul Gheorghe Garoescu (1886-1939), locotenent la intrarea României în război, comandant al unei companii de mitraliere din Regimentul 6 Vânători. S-a distins în lupta de la Porumbacu (septembrie 1916), a fost rănit în apropiere de Braşov, dar a revenit foarte repede pe front. Jurnalul său consemnează felul în care a trăit pe front momentele retragerii în Moldova, campania anului 1917, armistiţiul şi pacea impusă României la 7 mai 1918, dar şi iubirea mistuitoare pentru Lison Oppler, viitoarea sa soţie“, arată bibliotecara Diana Trif.
Fragment: „E curios că trăiesc numai din vise, pe care le însemn imediat. Dar ce să fac? Alt mijloc nu mai am prin care să ştiu ce mai face Lison sau prin care să mai stau de vorbă cu dânsa. Visul e singura mea fericire pe care o simt aici. Ce bucurie negrăită încerc când apare Lison! Ce mâhnit sunt când n-o văd multă vreme. O, Doamne, dacă aş găsi-o bine şi dacă nu m-ar fi dat uitării. Mult o iubesc, mult de tot! […] Şi acuma, când tifosul exantematic face atâtea victime, ei bine, cel puţin să am tare sufletul prin cele mai frumoase speranţe de viitor. Ajută-mi, Doamne, s-o regăsesc pe Lison tot aşa cum am lăsat-o, drăguţă, bună şi cu aceeaşi dragoste caldă pentru mine. […] Cum voi vedea că temperatura se ridică, voi lua acest carneţel, care este rupt din viaţa mea, şi-l voi închide într-un plic de pânză, împreună cu fotografia şi scrisorile dragi de la Lison. Prin căpitanul Dessila, un bun prieten al meu, îl voi face să ajungă direct în mâna lui Lison. Dumnezeu însă să-mi ajute să pot face aceasta. N-aş voi cu niciun chip ca ele să rămână, să se piardă. Sunt cele mai scumpe amintiri ce le păstrez ca pe nişte moaşte. Cele mai frumoase ceasuri din suferinţele războiului au fost acelea în care am scris în acest drag carnet.”

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.