Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

22 septembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva pentru această săptămână este Omul din Nazareth, de Anthony Burgess, apărută la Editura Humanitas, București – 2018, scriere prin care atorul se alătură grupului select de artiști care au îmbogățit colecția de reprezentări ale personajului biblic.

Apărut în 1979, la nici trei ani după scenariul pe care Burgess l-a scris pentru miniserialul de televiziune Isus din Nazaret, în regia lui Franco Zeffirelli, romanul reconstituie parcursul lui Isus într-un dialog permanent cu Scripturile — recunoaștem personajele, precum și o mare parte din întâmplări, dar intervin și elemente noi, explicații ce par să submineze narațiunea canonică. Cum sugerează chiar titlul, accentul cade pe omul din Nazaret, pe dimensiunea umană a lui Isus, pentru care divinul pare nu arareori o povară. Această preaomenească esență constituie aspectul cel mai convingător al romanului. Isus plăsmuit de el este însă mult mai mult decât un personaj care își urmează conștiincios și resemnat destinul hotărât de o instanță mai înaltă, deviind, pe alocuri, de la narațiunea standard și reconturând parcursul mai aproape de omenesc decât de divin. ,,La Biblioteca Județeană Ovid Densusianu Hunedoara-Deva puteți găsi și alte romane ale scriitorului Anthony Burgess: Portocala mecanică, capodopera sa, Ochii doamnei mele. O poveste despre viața amoroasă a lui Shakespeare, Moartea la Deptford” arată bibliotecara Diana Trif.

   „Isus al lui Burgess este o figură puternică și elocventă, un dum­ne­zeu-om care vorbește fără ocolișuri. Soldații lui sunt vulgari și obsceni. Ierusalimul său, periculos în îmbulzeala din perioada sărbătorii, este prezentat în tușe ferme. Proza îi este întotdeauna interesantă și plină de viață. Ar fi aproape imposibil să ne imaginăm că altcineva ar fi săvârșit o lucrare mai bună.”

Frank Kermode, New York Review of Books

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

 

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Luncoiu de Jos, peisajele şi oamenii lui

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Primăria comunei Luncoiu de Jos şi...

Licitaţie reluată pentru modernizarea staţiei CFR Petroşani

Procedura a fost reluată după ce la prima licitaţie nu s-a prezentat nici un ofertant. La fel s-a întâmplat şi...

Insemex Petroşani, reprezentantul României la conferinţa de la Bogota

Recent, în Columbia a avut loc cea de IX-a Conferinţă a Organismului Internaţional de Salvare Minieră – IMRB, manifestare ştiinţifică...

Închide