Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Şerban

Belgravia, de Julian Fellowes, apărută la Editura Nemira, Bucureşti, 2017. Aceasta este propunerea făcută de reprezentanții Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva pentru această săptămână: povestea unui caz scandalos din Londra anilor 1840, scrisă de creatorul celebrului serial DOWNTOWN ABBEY, care a adus epoca victoriană din nou la modă. În prim-plan este societatea britanică a secolului XIX, plină de eleganță și pasiuni nebănuite.

Trecutul, ni se spune adesea, e o ţară străină, unde totul este diferit. Ar putea fi adevărat – și chiar este când vine vorba de moravuri sau tradiţii, de rolul femeii, de guvernarea aristocraţiei și de mii de alte aspecte ale vieţii noastre cotidiene. Dar există și asemănări. Ambiţia, invidia, furia, lăcomia, generozitatea, altruismul și, mai presus de toate, dragostea au fost mereu, la fel ca azi, motive puternice ale alegerilor pe care le facem.

Acţiunea romanului se desfăşoară în lumea aristocratică. Un tablou celebru, semnat de Henry O’Neill în 1868, intitulat Balul Ducesei de Richmond, surprinde una dintre cele mai tragice petreceri din istorie: 15 iunie 1815, când aproape toată înalta societate britanică, aflată la Bruxelles, împreună cu Alteţa Sa Regală prinţul de Orania şi cu ducele de Wellington, participă la un bal în seara dinaintea bătăliei de la Waterloo, mulţi dintre tinerii serii urmând să ajungă a doua zi direct pe câmpul de luptă şi să piară acolo. De la acest bal porneşte romanul lui Julian Fellowes.

A citi Belgravia e ca și cum ai vizita o reconstituire modernă a unei case victoriene, unde fiecare cornisa e perfectă, însă e o casă victoriană cu instalații de secol XXI și wi-fi.“ – The New York Times

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura