Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

 Magdalena Șerban

      Istanbul, orașul imperial, de John Freely, carte apărută la Editura Trei, în 2017. Aceasta este cartea propusă de către reprezentanţii ,,Bibliotecii Judeţene Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva pentru a fi parcursă în această săptămână.

,, O carte potrivită nu doar pentru cei pasionați de istorie, ci și pentru cei care doresc să viziteze acest oraș superb, singurul megalopolis întins pe două continente. Este povestea de fapt a trei orașe, exact așa este împărțită și cartea în trei capitole Bizanț, Constantinopol și Istanbul. Primele două părți se referă la perioada dinainte de cucerirea otomană din 29 mai 1453, iar ultima, la orașul capitală a Imperiului Otoman, care a reușit să îmbine bogățiile trecutului greco-roman cu opulența sultanilor, fiind martor în cele din urmă a măririi și decăderii lor“, susține bibliotecara Diana Trif. Autorul s-a născut la New York în 1926. A intrat în marina militară americană la vârsta de 17 ani, servind în cadrul unei unități de comando în Birmania și China în timpul ultimelor luni ale celui de-al Doilea Război Mondial. A obținut un doctorat în fizică la New York University în 1960 și a urmat studii postdoctorale la Oxford University. A predat fizică și istoria științelor la Bogazici Universitesi și a locuit la New York, Boston, Londra, Atena, Istanbul și Veneția. Este autorul a peste 40 de lucrări, printre care mai multe cărți de istorie și călătorie ce au cunoscut un mare succes. S-a stins din viață pe 20 aprilie 2017, numele său rămânând sinonim cu memoria orașului Istanbul.

„Am intenționat să ofer prin această carte o introducere ilustrată în istoria orașului imperial cunoscut rând pe rând ca Bizanț, Constantinopol și Istanbul, capitală a Imperiului Bizantin și apoi a celui Otoman. Nu este o istorie formală a celor două imperii, ci mai degrabă o biografie a orașului în sine și o dare de seamă asupra vieții sociale a locuitorilor săi, de la primele așezări până în ziua de azi. Este de asemenea un ghid al monumentelor Istanbulului, descris în contextul istoriei orașului, în special cu referire la rolul pe care ele l-au jucat în viața politică, religioasă, intelectuală, artistică și socială. Astfel cartea va fi, sperăm, utilă celor ce intenționează să viziteze Istanbulul. Vizitatorul modern va avea ocazia să-și compare impresiile cu cele ale unor călători din alte timpuri citați în această carte, ale căror comentarii acoperă o perioadă de peste 2000 de ani. Ei toți, chiar și atunci când se plâng de greutățile și frustrările locuirii în acest oraș, recunosc până la urmă că se află sub vraja lui, a uneia dintre cele mai vechi metropole ale lumii”, declara John Freely.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.