Educatie si cultura

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Neortodox, Scandalul pe care l-am provocat renunțând la rădăcinile mele hasidice, de Deborah Feldman, apărută la Editura Trei, București, 2021.

 

Romanul aparține unei tinere autoare americane, Deborah Feldman, născute în Brooklyn într-o familie ultrareligioasă, aparținând unei secte a hasidismului numite „Satmar”, de la denumirea în idiș a orașului Satu-Mare. De unde această asociere curioasă? Numele sectei s-a dorit un omagiu adus avocatului și jurnalistului evreu maghiar Rudolf Kasztner care i-a salvat viața rabinului din acest oraș. Ulterior, rabinul a emigrat în S.U.A., întemeind o sectă hasidică ce purta numele localității sale natale, Satu-Mare, practică urmată și de alți rabini, în amintirea orașelor și a comunităților șterse de pe hartă în timpul Holocaustului.

 

Trezirea conștiinței și o educație ce poate omorî suflete

Lipsită fiind de prezența părinților, Deborah este crescută de bunici – supraviețuitori ai Holocaustului – purtători ai unor traume inimaginabile, pentru care credința absolută și necondiționată în Dumnezeu reprezenta ofranda adusă rămânerii în viață. De aceea, religiozitatea ca atitudine și practică îmbrăca forme atât de apropiate de ideea de sacrificiu, încât friza adesea absurdul. În aceste condiții, rebela Deborah își găsește refugiul în lectură – lucru desigur interzis, catalogat drept „promiscuitate morală”. Lecturile îi oferă tinerei o alternativă la o existență plină de restricții, privațiuni și pedepse, în care fiecare aspect al vieții și identității ei este strict controlat, judecat și sancționat. Căsătoria a fost un eșec. Fără o educație sexuală a partenerilor intimitatea a fost un dezastru. Este șocant să vezi cât de puține lucruri știu despre propriul corp și despre sexualitate în general. Totul este ascuns și acoperit cu un strat gros de rușine. Până și căsnicia aparține comunității, problemele sunt știute și comentate de toată familia. În singurul moment în care cei doi reușesc să aibă un contact sexual, rămâne însărcinată. Naște un băiat. Își continuă studiile fără ca familia să știe și în ea prinde contur ideea de a părăsi comunitatea și caută o soluție pentru a-și păstra copilul și pentru a se susține financiar după. Și reușește.

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura