Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Artista Henna, de Alka Joshi, apărută la Editura Nemira, București, 2021. Romanul se află în curs de ecranizare ca serial Miramax, cu Freida Pinto în rolul principal.

 

Libertatea de a iubi liber

Nu este ușor să fii femeie în India. Și mai greu a fost să fii femeie în India anilor ‘50. Tradițiile erau juguri grele, cătușe care îți limitau mișcările și îți condamnau existența. La 13 ani, Lakshmi fusese obligată să se căsătorească, dar era suficient de inteligentă pentru a nu rămâne prizoniera unei căsnicii pline de ceartă și violență. Timp de doi ani a reușit să îndure bătăile repetate ale soțului său și a învațat de la cea care îi era soacră despre efectele tămăduitoare și terapeutice ale plantelor, cum să le combine și cum să prepare mixturi pentru diverse afecțiuni și situații. Acest dar primit pe neașteptate, împreună cu talentul de a tatua cu henna, o ajută pe Lakshmi să-și construiască zi de zi, vreme de cinsprezece ani, viața independentă pe care și-o dorea, la care visa, pentru care lupta și muncea. În societatea de elită din Jaipur, Lakshmi avea o reputație excelentă, iar afacerea ei înflorea și dădea constant roade. Însă viața ei își schimbă destul de repede traiectoria după ce apar în peisaj Hari, soțul părăsit și Radha, sora mai mică de a cărei existență nu avea habar. În întreaga scriere se simte o luptă pentru a căpăta libertatea, o luptă pentru a o păstra și o luptă pentru a o susține, iar aceste lupte nu sunt niciodată câștigate definitiv, ci au un caracter ciclic care se actualizează în fiecare zi.

Cartea este o lecție prețioasă de viață care ne confirmă faptul că indiferent de locul unde ne naștem sau în care trăim, de timp, de tradițiile pe care le urmăm, de Dumnezeul în care credem sau de culoarea pe care o are pielea noastră, simțim la fel. Și ne dorim același lucru – să fim fericiți și împăcați cu alegerile noastre, chiar dacă fericirea înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi.

 

 

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.