Educatie si cultura

Biblioteca Judeţeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Hunedoara-Deva vă propun pentru această săptămână cartea Lebedele de pe Fifth Avenue, de Melanie Benjamin, apărută la Editura Humanitas, București, 2018, ce oferă o plimbare ficțională într-o lume apusă, mai exact în înalta societate newyorkeză a primelor decenii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Povestea se țese în jurul prieteniei legendare dintre două figuri publice extrem de diferite: Babe (pe numele ei real Barbara Cushing Mortimer Paley), soția fondatorului CBS, William S. Paley, o figură iconică a modei și stilului american, și Truman Capote, scriitor în plină ascensiune la momentul respectiv, dovedind pe lângă talent incontestabil și predispoziția de a stârni controverse.

„Babe Paley are doar un defect: este perfectă. În afară de asta, este perfectă”. Sunt cuvintele lui Truman Capote despre tovarășa lui de „high-life”, cu care are o relație ce face deliciul tabloidelor.

Melanie Benjamin reușește o dată în plus să „scormonească” cu sens nu doar relațiile dintre cei mai ciudați oameni vestiți, ci și impulsurile, uneori stranii, care îi îndeamnă să comită gesturi de neînțeles. Pentru că trădarea lui Capote nu are sens, ci doar urmări: cariera sa de scriitor a luat-o la vale, alcoolismul la deal. Truman și-a detonat propria viață dintr-un motiv care scapă, cu atât mai mult cu cât în momentul apariției cărții „infame”, prietena sa de o viață era pe moarte.

https://www.facebook.com/bibliotecadeva

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura