Bătrân omorât în bătaie

Maximilian Gânju

Cel care i-a luat viața a încercat să arun­ce vina pe victimă. A susținut că bătrânul pe care l-a călcat în picioare a refuzat să primească ajutor de la medici și să meargă la spital după ce a fost bătut. Tribunalul Hu­nedoara l-a condamnat pe agresor la în­chisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Curtea de Apel Alba Iulia a con­sta­tat că individul a acționat cu discernământ și a schimbat încadrarea în omor.

Moarte violentă
Totul s-a întâmplat în Petrila, în dimineața zilei de 26.07.2020, pe fondul unor nemul­țu­miri în legătură cu conduita și igiena bătrâ­nu­lui. Anchetatorii au stabilit că bărbatul de 69 de ani care a fost ucis în bătaie stătea în aceeași locuință cu agresorul și mama acestuia. ”În aceeași casă locuia în chirie și vic­tima în vârstă de 69 de ani, acesta având pro­pria cameră dar folosind baia comună. Victima obișnuia să consume băuturi al­co­o­lice și avea o igienă precară motiv pentru care, de-a lungul timpului, între aceasta și inculpat au existat neînțelegeri. Inculpatul, la rândul său, este o persoană care consumă băuturi alcoolice și, pe acest fond, devine agresiv. În acest context, în dimineața zilei de 26.07.2020, inculpatul, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, pe fondul ne­mulțumirilor determinate de igiena precară a victimei a lovit-o pe aceasta cu pumnul și picioarele în zona pieptului”, se arată în rechizitoriul procurorilor. O vecină l-a văzut pe bătrân că nu se mai poate ține pe picioare și a sunat la Ambulanță, dar acesta a refuzat să fie dus la spital iar la scurt timp a murit. Serviciul Județean de Medicină Legală Hu­nedoara a concluzionat că moartea a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute survenită în evoluția unui traumatism toracic cu fracturi multiple pe multiple planuri, iar între leziunile de la nivel to­racic și deces există legătură de cau­za­li­tate. Individul care l-a ucis pe bătrân în bă­taie, Ioan Paul, de 38 de ani, a fost condam­nat de Tribunalul Hunedoara la închisoare pen­tru lovituri cauzatoare de moarte, dar a făcut apel. Și procurorii au atacat soluția instanței de fond considerând că agresorul trebuie condamnat pentru omor, pentru că a acționat cu intenție.

A spus că victima a fost de vină
Prin intermediul apărătorului său, Paul Ion a motivat în fața instanței de apel că loviturile primite de victimă, deși i-au putut pune viața în pericol, dacă ar fi beneficiat de asistență medicală, ar fi necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale s-ar fi vindecat și nu ar fi survenit decesul. ”De asemenea, s-a men­ționat că din certificatul medico-legal re­zultă faptul că, decesul a survenit datorită în­tâlnirii a trei factori favorizanți: loviturile (pen­tru care se face vinovat inculpatul), mo­bi­litatea victimei care după ce a fost lovită a efectuat mai multe deplasări și lipsa trata­men­tului medical. În acest context, s-a con­si­derat că dacă unul din acești factori nu ar fi existat, probabil (n.r. -bătrânul ) ar fi supra­vie­țuit”, a mai motivat inculpatul. Curtea de Apel Alba Iulia a desființat sentința și l-a acu­zat pe individ pentru omor, pedeapsa de­finitivă primită de acesta fiind de 8 ani de închisoare cu executare. În plus, instanța de apel a modificat și cuantumul daunelor pe care urmașii victimei trebuie să le primească de la inculpat. Tribunalul a decis că cele două fiice ale bătrânului trebuie să primească fiecare câte 5.000 de lei, dar Curtea de Apel Alba Iulia a majorat sumele de 10 ori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.