Bani peste bani pentru închiderea minelor din Valea Jiului

Maximilian Gânju

Executivul a adoptat două proiecte de ho­tărâri care prevăd acordarea unor ajutoare de stat, pentru anul 2021, în sumă totală de pes­te 105,7 milioane delei, pentru închi­derea minelor Lonea şi Lupeni, din cadrul Com­plexului Energetic Hunedoara şi a unor mine aparţinând Societăţii Naţionale de În­chideri Mine Valea Jiului.
„Alocăm fondurile necesare pentru anul 2021, în vederea rezolvării unor probleme spi­noase, fără însă a pierde din vedere şi componenta socială. Nu vrem să lăsăm pe ni­meni în urmă şi, totodată, trebuie să mer­gem mai departe cu programele de închidere deja asumate”, a precizat Virgil Popescu, mi­nistrul Energiei. Ajutorul de stat este pentru închiderea minelor de cărbune ne­com­pe­titive din cadrul Societăţii Complexul Ener­ge­tic Hunedoara, în sumă totală de 97,41 mili­oane lei pentru anul 2021. Banii vin integral de la bugetul de stat, prin Ministerul Energiei. Fondurile vor fi folosite pentru costuri cu plăţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă (12,35 milioane lei), costuri cu reconversia profesională (540.000 de lei), costuri de închidere sub­terană (20,628 milioane de lei), costuri le­gate de reabilitarea fostelor exploatări mi­ni­e­re (37,213 milioane de lei) şi costuri de re­cul­tivare a solurilor de suprafaţă (26,679 mili­oane lei).

Pentru plăţi compensatorii
Cea de-a doua hotărâre adoptată vizează aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului în sumă totală de 8,307 milioane de lei pentru anul 2021. Fon­durile vor fi folosite pentru costuri cu plă­ţile compensatorii acordate angajaţilor care îşi pierd locul de muncă (1,116 milioane de lei), cos­turi pentru acoperirea consumului de energie electrică şi contravaloarea căr­bunelui pentru salariaţi (144.000 de lei) ori pentru re­a­bilitarea fostelor amplasamente miniere.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Europarlamentarul Iuliu Winkler: România are o şansă unică cu finanţările europene

Adriana Năstase Deputatul european Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE) a declarat, ieri, într-o con­ferinţă de presă, că „pentru ţara noastră

Radu Barb, şef peste noua Direcţie de Administrare Monumente şi Promovare Turistică

Adriana Năstase Direcţia Generală de Administrare Mo­numente şi Promovare Turistică (DGAMPT) a Judeţului Hunedoara a fost înfiinţată prin Hotărârea Consiliului

HANDBAL FEMININ. Programul partidelor din turneul de la Deva

Așa cum am mai anunțat, începând de astăzi și până duminică inclusiv la Sala Sporturilor din Deva se vor desfășura

Închide