ActualitateFlash

Bani cheltuiţi nejustificat, pentru consultanţă juridică

Livia Botici

O societate comercială, care oferă consultanţă juridică Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, câştigă sume frumoase din bani publici, cu toate că instituţia hunedoreană are un jurist. Directorul coordonator al DSP Hunedoara spune că acest contract este în derulare pentru că juristul pe care îl are angajat nu este profesionist în întocmirea actelor pentru achiziţii publice şi că nu-i poate da pe mână o asemenea responsabilitate.

„Consider că este un lucru bun”

Încă din toamna anului 2009, societatea comercială SC Omnibus Apta Lex SRL Arad, consiliază juridic DSP Hunedoara, în întocmirea contractelor de licitaţie publică, a caietelor de sarcini şi a altor documente necesare semnării şi validării unui contract derulat din bani publici. Asta, cu toate că, respectiva muncă, putea, la fel de bine, să fie făcută şi de juristul de pe sectorul achiziţii, care este angajat al DSP Hunedoara, şi care ia un salariu lunar, pentru serviciile pe care le oferă, sau nu. Dar, se pare, cei care lucrează pe bani mulţi, sunt şi cei care oferă servicii mai competente. „Am făcut acest contract datorită faptului că de la sfârşitul anului trecut, avem licitaţii pe bani foarte mulţi. Din cauză că juristul pe care îl avem nu este suficient de profesionist în întocmirea documentelor necesare unei licitaţii – respectiv caiet de sarcini, contract, sau alte asemenea acte – nu puteam să îi dau o asemenea responsabilitate. De aceea, am semnat un contract cu această firmă de consultanţă. Personal, consider că este un lucru bun”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, dr. Dumitra Ştefan, directorul coordonator al DSP Hunedoara.

„Valoarea contractului nu v-o spun”

Pentru serviciile juridice pe care le oferă către DSP Hunedoara, SC Omnibus Apta Lex SRL primeşte bani frumoşi de la Ministerul Sănătăţii, sumă pe care nu am reuşit să o aflăm din prima încercare, de la directorul coordonator. „Valoarea contractului nu v-o spun!”, a fost primul răspuns al Dumitrei Ştefan. Abia după ce am sunat la minister şi după ce directorul DSP a fost apelat la rându-i de către superiori, în sfârşit am aflat şi valoarea serviciilor pe care le oferă firma de consultanţă juridică. „Nu ştiu de ce vă interesează atât de mult suma contractului. Vreau să ştiţi un singur lucru, de obicei astfel de societăţi de consultanţă, pretind doi la sută din valoarea contractelor pe care le întocmesc. Gândiţi-vă că DSP Hunedoara desfăşoară contracte de sute de milioane de lei, iar această firmă pretinde infima suma de 11.500 de euro (?!) pentru fiecare contract pe care îl întocmeşte. Am ieşit foarte ieftin”, conchide dr. Dumitra Ştefan.

Aşa stând lucrurile, noi nu putem să nu ne întrebăm: de ce mai este ţinut un jurist ca salariat al DSP, şi plătit din bani publici, dacă nu este în stare să întocmească un contract de achiziţii, indiferent de valoarea sa? De ce nu este dat afară, dacă nu se ridică la nivelul cerut de atribuţiile de serviciu? Şi ne mai roade o întrebare: oare doar nepriceperea funcţionarului respectiv să fie motivul real al contractului încheiat de Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara cu amintita firmă de consultanţă?

6 comentarii la „Bani cheltuiţi nejustificat, pentru consultanţă juridică

  • Dece va mirati ca exista un jurist angajat ,dar nu se pricepe la intocmirea docomentatiei pt.licitatie ? DSVSA din judet are angajati de mai multi ani 2 juristi si mai multi contabili platiti din bani publici!!! Nea Rudeanu bine merci,nu-l intereseaza.

  • Dar directorul economic ce pazeste ??? Nu are ca atributii si responsabilitati intocmirea documentatiilor si derularea licitatiilor publice ? Daca externalizam toate serviciile la firme de consultanta , nu mai e nevoie de directori.Doar daca acestia indica firmei de consultanta si castigatorul licitatiei.Evident , inaintea desfasurarii ei.E un subterfugiu cat se poate de convenabil.Prietenii stiu de ce !!

  • Asta se intampla in conditiile in care angajatii DSP care nu au studii juridice asteapta sa fie disponibilizati din cauza crizei financiare din sistem! Speram ca d-na dr. Stefan se va ridica deasupra intereselor meschine.

  • ..prietenii stiu de ce :)) cred ca sunt de aceeasi parere cu Viorela, cel putin in privat, vorbesc din punctul meu de vedere!

  • societatile de consultanta juridica sunt INTERZISE.

  • Catre av. r.f. – nu esti la curent cu legislatia! Societatile de consultanta juridica nu sunt interzise!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura