Băiţa: grad bun de colectare a impozitelor locale

11 octombrie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Colectarea taxelor şi impozitelor locale se face destul de greu în cazul unor primării din judeţ. În condiţiile în care unii localnici au rămas fără loc de muncă, iar societăţile comerciale de pe raza administrativ-teritorială înregistrează pierderi majore, şi plata dărilor către stat se lasă aşteptată. La Băiţa, situaţia este însă una acceptabilă.
„Până acum avem încasat peste 75 la sută din dările locale. Nu sunt probleme majore nici în cazul persoanelor juridice. La firmele mici sunt mici întârzieri, dar nu ceva grav. Avem două composesorate pe raza comunei, unul din ele fiind restant, iar celălalt e la zi cu plata taxelor. Am trimis somaţii şi avem deja pregătite executări silite, fiind făcute înştinţări. Ne obligă legea, oricum. Curtea de Conturi nu iartă pe nimeni. Avem publicată şi o listă a ruşinii cu cei care nu achită, ce se actualizează în funcţie de plăţile făcute pe parcurs. Încasăm la buget circa 500.000 de lei într-un an (de la populaţie şi societăţi comerciale), iar alte venituri nu avem. Nu deţinem păduri şi păşuni, aşa că nu prea sunt resurse suplimentare, deci implicit surse de venit. Ca peste tot, avem şi buni, dar şi rău platnici. Oamenii fie uită, fie sunt delăsători. Sunt şi agenţi care merg în teren, pentru încasări. În general, încasările mari se fac în primul trimestru, ţinându-se cont de acel cinci la sută cât s-a stabilit să fie procentul de reducere pe care o primeşte populaţia până la finele lunii martie. A fost an în care am acordat şi 10 la sută, dar din pricină că ne bazăm strict pe ceea ce se colectează la nivel local şi e nevoie de sprijin material pentru investiţii, reparaţii sau modernizări, plus cofinanţări la proiecte, s-a ajuns la concluzia că vom acorda cinci la sută”, a arătat Damian Diniş (foto), primarul comunei Băiţa. (M. Şerban)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Toteşti: Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, în atenţia primăriei

Dacă pentru satele de munte, acolo unde pădure există din plin, lemnul de foc e accesibil, nu la fel de...

Anunt ANAF 12.10.2017

Înfrângeri pe linie pentru handbalistele junioare din judeţ

Cele cinci grupări hunedorene participante în cadrul campionatului naţional de handbal pentru junioare au suferit înfrângeri în toate disputele jucate...

Închide