Comunitate

Toteşti: Asigurarea lemnului de foc pentru populaţie, în atenţia primăriei

Magdalena Şerban

Dacă pentru satele de munte, acolo unde pădure există din plin, lemnul de foc e accesibil, nu la fel de norocoase sunt comunităţile care nu au în proprietate fond forestier sau cel deţinut e prea tânăr pentru a putea fi exploatat. Comuna Toteşti este un astfel de exemplu.
„Este destul de greu de asigurat necesarul de lemn de foc pentru populaţie, deoarece la nivel administrativ-teritorial, fondul forestier din care se poate extrage e foarte puţin. În Cîrneşti, situaţia e mai bună, dar în restul localităţilor aparţinătoare nu e la fel. Pădurea fiind tânără, nu permite amenajamentul silvic să se facă marcaje. Suntem arondaţi Ocolului Valea Haţegului, respectiv Ocolului Silvic Retezat. Ştiu că e o criză a lemnului şi în alte zone ale judeţului. Administraţia publică deţine 371 de hectare de pădure din care 160 de hectare înseamnă pădure tânără, deci neeligibilă pentru exploatare. Prin urmare, rămân în discuţie puţin peste 100 de hectare”, a afirmat Tiberiu Pasconi (foto), primarul comunei Toteşti.
În ce priveşte proiectul de lege propus de un grup de parlamentari, ce are ca obiectiv ca livrarea de lemn de foc pentru populaţie să fie încadrată în cota redusă de TVA de cinci la sută, şi nu 19 procente cât e momentan, primarul din Toteşti este de părere că e o lege binevenită pentru persoanele fizice, în condiţiile în care firmele care se ocupă de exploatare beneficiază de o serie de deductibilităţi şi facilităţi fiscale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura