Politica si administratie

Bacul se amână, situația școlară se încheie mai simplu

Adriana Năstase

Ministrul Educației a semnat ordi­nul pentru scăderea numărului minim de note necesare pentru încheierea situației școlare la o disciplină. Or­dinul, care se adresează profesorilor care nu se află în grevă, a fost trimis ieri pentru publicare în Monitorul Oficial.

Doar profesorul care predă
Ordinul semnat de Ligia Deca pre­vede reducerea numărului de note ne­cesare pentru încheierea situației șco­lare, în contextul grevei din învățământ, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. „Au fost integrate pro­pu­nerile de modificare a proiectului su­pus consultării publice, astfel încât: în anul școlar 2022-2023, numărul mi­nim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. în anul școlar 2022-2023, si­tu­a­ția școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală”, se arată în co­municatul citat. Ordinul se adresează profesorilor care nu se află în grevă. „Referitor la oportunitatea modifi­că­rilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul ele­vilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta. Modificările pro­puse asigură cadrul legal pentru înche­ierea situației școlare a elevilor cu mi­nimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă. Prevederea referitoare la eli­mi­narea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o mă­sură de simplificare a procedurilor la ni­velul unităților de învățământ, în con­textul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor”, pre­ci­zează comunicatul.
Am uşurat acest proces de închidere a situaţiilor şcolare şi anume am mo­dificat regulamentul de organizare internă şi de funcţionare în sistemul de învăţământ în aşa fel încât să se poată închide situaţia şcolară de către cadrele didactice, subliniez, cu mai puţine note. Deci, să nu mergem pe numărul de note care ar fi fost necesar dacă am fi avut un an fără întreruperi, ci să putem să facilităm încheierea situa­ţiilor şcolare în interesul elevilor”, a declarat Ligia Deca.
Totodată, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, ieri, că examenul de Bacalaureat va fi amânat două zile, urmând ca probele de competență să înceapă pe 14 iunie și nu pe 12, cum era programat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.