Azi se judecă apelurile în dosarul „Aurul dacic”

Carmen Cosman

Gruparea aurarilor este aşteptată astăzi în instanţă, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judecă apelul declarat împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Hunedoara. Magistraţii speră ca, de această dată, să poată judeca acest dosar, în care până acum, s-au înregistrat doar amânări, în timp ce Iulian Ceia (foto), considerat liderul grupării, va fi adus cu mandat.

În dosarul „Aurul dacic”, în luna decembrie 2009, au fost condamnate 11 persoane la peste 100 de ani de închisoare. Procesul s-a judecat mai bine de patru ani la Tribunalul Hunedoara, Ministerul Culturii şi Cultelor cerând despăgubiri de circa 6,6 milioane de euro. După mai multe runde de amânare, magistraţii au pronunţat pedepse de peste 10 ani pentru persoanele trimise în judecată sub acuzaţiile de detecţii neautorizate în siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi traficarea pe piaţa neagră internaţională a brăţărilor dacice din aur. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Iulian Ceia, considerat a fi capul reţelei, care a primit 12 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional. Ceilalţi membri ai grupării infracţionale au primit între şapte şi 11 ani de închisoare pentru diverse infracţiuni legate de traficarea obiectelor de patrimoniu, şantaj, ori lipsire de libertate.

Atât inculpaţii, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional au formulat apel, însă până acum, cauza nu a putut fi judecată. Ca să fie siguri că şi Iulian Ceia va fi prezent în instanţă, magistraţii au decis aducerea acestuia cu mandat cu însoţire efectivă, după ce a lipsit de la termenele de până acum.

One thought on “Azi se judecă apelurile în dosarul „Aurul dacic”

  • 24 februarie 2011 la 15:53
    Permalink

    de unde o sa il aduca ?????????

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare