Comunitate

Avram Iancu, în faţa unui nou maraton de înot: traversarea Canalului Bristol

Polisportivul Avram Iancu (foto) şi-a propus să realizeze o nouă per­for­manţă şi să traverseze înot Canalul Bristol, pe ruta Glenthorne – Porthcawl, în lungime de 28 de kilometri. Sportivul a plecat sâmbătă în Anglia, cu un auto­car de linie, aşa cum a făcut atunci când a reuşit să străbată Canalul Mânecii.

Nostalgic
Noua provocare a bibliotecarului din Petroşani se constituie într-o premieră naţională, Avram Iancu apreciind că înotul în Canalul Bristol, programat pen­tru data de 21 iulie, va fi unul dificil din cauza temperaturii scăzute a apei, dar şi a efortului continuu pe care va trebui să-l facă timp de 12-15 ore.
„Dacă în Canalul Mânecii apa are o temperatură scăzută, Canalul Bristol este şi mai rece cu până la 1-2 grade Celsius, adică undeva între 15-16 grade Celsius. Înotul este programat în data de 21 iulie, începând cu ora 9,00, de către Bristol Channel Association, entitatea ju­ridică care guvernează înotul în acest canal şi care organizează traversarea în mod oficial”, a declarat, vineri, Avram Iancu.
Înotul se va desfăşura după toate re­gulile de marathon swim, pilotul, co­pi­lotul şi observatorul fiind englezi.
Traversarea Canalului Bristol va fi în­registrată de un youtuber român stabilit în Anglia, pregătirile fiind finalizate în pro­porţie de 95 la sută. Acesta va realiza un podcast care va prezenta traversarea pas cu pas: de la îmbarcare şi verificarea echipamentului de înot, până la interviuri cu pilotul şi observatorul oficial al cursei.
„Vom vedea cum se completează o fişă de observare, ce se scrie în ea şi când, verificarea hranei, măsurarea tem­pe­raturii apei, numărarea periodică a rit­mului în care dau din braţe şi multe altele”, a explicat înotătorul în ape deschise.
„Fiind o acţiune în Anglia mă cuprinde nostalgia şi voi face deplasarea acolo ca pe vremuri: cu un autocar de linie, luându-mi o zi şi 23 de ore. Astfel, nu vreau să uit de unde am plecat şi, mai ales, îmi doresc să retrăiesc emoţia tra­versării Canalului Mânecii cu feribotul. Îmi doresc din partea Domnului o zi cu soare şi cu valuri acceptabile. În acest caz, forţa fizică şi psihică pe care le am în dar, tot de la Dumnezeu, antrenamentul temeinic, îşi vor face treaba”, a com­pletat Iancu.
Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pen­tru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
Bibliotecarul din Petroşani a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, iar în toamna lui 2018 a înotat 680 de kilometri, de-a lungul ţărmului, de la Sulina la Istanbul, timp de 60 de zile.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura