<

Aviz favorabil pentru Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei

10 decembrie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora au primit avizul favorabil al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor.
Ne exprimăm încrederea că deputaţii din celelalte comisii vor trata cu aceeaşi responsabilitate acest demers şi, în consecinţă, vor da un vot favorabil acestei propuneri legislative.
Vorbim de unul dintre proiectele mult aşteptate de hunedoreni şi una dintre promisiunile parlamentarilor PSD Hunedoara – trecerea Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.
Astfel, Costeşti-Blidaru, Costeşti-Cetăţuie, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa vor ajunge în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, iar Căpâlna va reveni în administrarea Consiliului Judeţean Alba.
Consiliul Judeţean Hunedoara intenţionează să acceseze fonduri pentru efectuarea lucrărilor specifice de conservare şi restaurare, dar şi pentru susţinerea activităţilor de punere în valoare a siturilor din Munţii Orăştiei, cu scopul de a asigura integrarea lor în circuitul turistic internaţional.
Un proiect care a însemnat un efort comun al tuturor parlamentarilor PSD Hunedoara şi care a intrat deja în linie dreaptă, cu încrederea că toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, vor susţine acest demers şi la votul din plen, pentru că acest proiect are drept scop protejarea unui monument UNESCO, un monument al tuturor românilor.
În expunerea de motive am arătat faptul că trecerea acestei moşteniri culturale şi istorice din Munţii Orăştiei în administrarea judeţului reprezintă o garanţie a păstrării identităţii noastre culturale. A contat, de asemenea, şi exemplul bunei practici al Cetăţii Sarmizegetusa Regia, care este administrată de Consiliul Judeţean Hunedoara din 2012. Trecerea Sarmizegetusei Regia în administrarea Consiliului Judeţean a avut numai efecte pozitive – monumentul are pază, indicatoare şi oameni care se ocupă de întreţinerea spaţiului, iar drumul de acces a fost modernizat.
Cetăţile Dacice trebuie să beneficieze de aceiaşi termeni, pentru că reprezintă o bună parte din istoria noastră, a tuturor românilor. Imediat după votul din plen, această comoară din Munţii Orăştiei va intra pe o nouă traiectorie care va aduce beneficii tuturor hunedorenilor, pentru că vorbim de turism civilizat şi de promovarea identităţii noastre culturale.
Grupul parlamentar al PSD Hunedoara

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Municipiul Hunedoara a primit premiul pentru „Excelenţă în Digitalizare/Smart City“

Municipiul Hunedoara a fost premiat la Gala de Excelenţă a Asociaţiei Municipiilor din România, cu premiul pentru „Excelenţă în Digitalizare/...

Termen prelungit pentru tichetele gratuite de călătorie

Primăria municipiului Deva prelungeşte cu două săptămâni perioada de distribuire a tichetelor gratuite de călătorie pentru transportul public local, valabile...

Bulina neagră, 11.12.2019

Laurenţiu Stroe, tânăr din municipiul Petroşani Pentru că a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la o pedeapsă...

Închide