Avertisment fake-news

Marţi, 16 iunie, Grupul de Comunicare Strategică a făcut public următorul avertisment privind informaţiile false puse în circulaţie pe diferite platforme de socializare:

Atenţionăm opinia publică asupra unor informaţii false puse în circulaţie în limba română, de pe platforme găzduite în Federaţia Rusă, care sunt propagate pe reţelele de socializare.
Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conţinutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook.
Între articolele promovate se numără cel cu următorul titlu, care este previzualizat pe platforma de socializare: „UN TIR PLIN CU CADAVRE A FOST DEPISTAT AZI DIMINEAŢĂ ÎN CAPITALĂ! 250 DE PERSOANE SE PRESUPUNE CĂ TOŢI SUNT MORŢI DE COVID”.
În conţinutul articolului se susţine: „250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume!
Valul de virus ce loveşte ţara noastră de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele ţin cadavrele în camioane frigorifice.
Azi dimineaţă, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitală, unde se îndrepta acesta deocamdată nu se cunoaşte.
Şoferul a fost reţinut pentru 72 de ore, poliţia a deschis un dosar pe acest caz, urmează a fi stabilite toate circumstanţele incidentului. Autorităţile încă nu au venit cu o explicaţie…”
Articolul este ilustrat cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.
Precizăm faptul că aceste informaţii prezentate în articol sunt complet false!
Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare, întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informaţii false şi determină comportamente sociale nejustificate.
Totodată, încurajăm populaţia să se informeze doar din surse oficiale, se precizează în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.