Actualitate

Autoritățile caută încă soluții pentru urșii care coboară la oraș

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, a convocat în urmă cu câteva zile, în regim de urgență, mem­brii comisiei formate pentru luarea unor măsuri imediate în ceea ce privește prezența urșilor semnalați în zona Sălătruc.

Își caută hrana
Astfel, a avut loc o întâlnire cu re­prezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, pre­cum și cu medicul veterinar Ciprian Hodor de la Grădina Zoologică Hunedoara, spe­cialist în capturare/tranchilizare și im­pli­cat în acțiunea de alungare, îndepărta­re/capturare și relocare a urșilor care au produs pagube în acest perimetru.
Așa cum a remarcat, însă, Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vână­torilor și Pescarilor Sportivi ”Băniceana”, în această zonă problema este mult mai complicată comparativ cu acțiunea similară din zona Brădet și comportă mai multe aspecte.
„Astfel, vorbim în primul rând despre o zonă puternic împădurită, situată chiar la limita fondului de vânătoare, unde își fac apariția mai mulți urși, mai mari sau mai mici, în căutare de hrană, dat fiind faptul că este și perioada în care fructele se găsesc din abundență și sunt relativ ușor de procurat de aceste animale”, susține Popoviciu.
„De asemenea, din informațiile furnizate de martori, atacul ar fi fost dat de o ursoaică cu doi pui, de circa 2 ani, dar pentru care nu s-a încheiat ciclul de creștere astfel încât să se desprindă de mama lor. Dacă în zonă s-ar amplasa acea cușcă specială, dar în cușcă ar fi prinsă, de exemplu, doar ursoaica, iar puii sau unul dintre pui ar rămâne în afara cuștii speciale de capturare, aceș­tia ar putea fi condamnați la moarte, despărțiți fiind de ursoaică. Dacă, din contră, în cușcă ar intra doar un pui, ursoaica ar putea deveni agresivă și ar putea ataca oamenii, cu consecințe deosebit de grave. Soluția imediată și cea mai sigura în cazul femelei cu doi pui constă în acțiuni de alungare/înde­părtare din intravilanul orașului. Practic, capturarea cu capcană tip cușcă a fe­me­lelor cu pui este imposibilă fără daune majore de aceea nu este luată momentan în calcul de comisie”, arată cei de la Primăria Petroșani.

Nu despart puii de mama lor
Pe fondul acestor considerente, co­misia respectivă a decis luarea celor mai bune măsuri, dar gradual.
„În primul rând în zonă vor fi montate camere de supraveghere video pentru a putea stabili cu exactitate, după mo­nitorizarea atentă a zonei timp de mai multe zile, care exemplar de urs creează probleme în zonele locuite. Măsura este necesară astfel încât să existe sigu­ranța că, dacă se va ajunge la capturare și relocare, să fie vorba chiar de ursul care face probleme. De asemenea, atât pentru siguranța oamenilor din zonă, a animalelor din gospodării, dar și pentru protejarea urșilor, astfel încât în nici o situație puii să nu fie despărțiți de mama lor, zona va continua să fie su­pravegheată 24 de ore din 24, o pe­rioadă mai lungă de timp, pentru a pre­întâmpina orice atac al sălbăticiunilor în zonele locuite”, a informat Primăria Pe­troșani. (A. Năstase)