Actualitate

Cămătari din Hunedoara, prinşi de DIICOT. Acordau împrumuturi cu dobândă de 100% şi îi băteau pe datornici

Adriana Năstase

Procurorii DIICOT din Hunedoara au reţinut şase bărbaţi, acuzaţi că acor­dau împrumuturi cu dobânzi enorme de 100 la sută, iar datornicii care nu reu­şeau să înapoieze la timp banii erau bătuţi şi sechestraţi. Cei șase au fost apoi arestați.

Grup infracțional
„Admite propunerea formulată de Ministerul Public – D.I.I.C.O.T – Biroul Teritorial Hunedoara, şi în consecinţă dis­pune arestarea preventivă a in­cul­paţilor 1. MUNTEAN NICOLAE – cunos­cut cu antecedente penale, cercetat pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat (…) 2. MUNTEAN CONSTANTIN – cercetat pen­tru infrac­ţiu­nile de constituire a unui grup infrac­țional organizat (…) 3. MUNTEAN BOBI, cercetat pentru in­frac­­ţiunile de consti­tu­i­re a unui grup in­frac­țional organizat, ca­mătă, și lipsire de libertate în mod ilegal, (…) 4. LĂCĂTUȘ NICOLAE-ANDREI, cer­ce­tat pentru in­fracţiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, și lipsire de libertate în mod ilegal (…) 5. BĂȚĂLAN TEOFIL, cercetat pentru inf­rac­ţiunile de constituire a unui grup in­frac­țional organizat, camătă, și lipsire de libertate în mod ilegal (…) 6. MUNTEANU-DAVID-SAMUEL-TIBERIU, cer­cetat pentru in­frac­ţiunile de consti­tuire a unui grup in­fracțional organizat, și camătă, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 01 septembrie 2022 şi până la data de 30 septembrie 2022, inclusiv”, este decizia Tribunalului Hunedoara.

Violență fizică
Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei şase inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, ca­mătă şi lipsire de libertate în mod ilegal.
„În cauză s-a reţinut faptul că, în pri­măvara anului 2021, pe raza judeţului Hunedoara a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat până în anul 2022, în scopul săvârşirii infracţiunii de camătă. În acest scop, membrii grupului infrac­ţio­nal organizat au acordat, ca îndelet­ni­cire, în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi semnificative, de peste 100 la sută. Pentru recuperarea datoriilor şi per­ce­perea dobânzilor impuse, aceştia au recurs la ameninţări şi la violenţă fizică, mergând până la lipsirea de libertate a datornicilor. Până în prezent au fost iden­tificate un număr de 26 de per­soa­ne vătămate”, au informat cei de la DIICOT.
În urmă cu câteva zile, procurorii au efectuat mai multe percheziţii în acest caz, fiind găsite sume mari de bani, dar şi documente referitoare la autotu­ris­me lăsate în garanţie de persoanele îm­prumutate de cămătari.