Actualitate

Au trecut 7 ani de la tragedia de la Colectiv. Ce am învățat din asta?

Pe 30 octombrie 2022 se împlinesc 7 ani de la tragedia de la Colectiv, în care au murit 64 de tineri, dintre care doi hunedoreni. Și, ce s-a întâmplat de atunci? S-a împlinit termenul 53 din dosarul de corupție al Unității de Mari Arși de la Spitalul Floreasca, inau­gu­rată de politicieni, dar nefolosită.

A murit după cinci luni
Printre victimele catastrofei din 30 octombrie 2015 au fost tinerii Raul Sienerth (foto dreapta) şi Maria Vulcu (foto stânga) din județul Hunedoara. Maria Vulcu (29 de ani) s-a numărat prin­tre primele victime iden­ti­ficate după incendiu. Tânăra, fostă elevă la Liceul de Muzică şi Arte Plas­tice „Sigismund Toduţă” din Deva, ab­sol­vise în 2010 Fa­cultatea de Arhitec­tură din cadrul Uni­ver­sităţii Politehnice din Timişoara, unde a urmat şi un master în acelaşi domeniu. În februarie 2013, şi-a deschis un cabi­net individual de arhitectură, în Deva, iar ulterior s-a mutat în Capitală. A murit, spun apro­piaţii săi, în club, în apropiere de uşa de intrare, fiind printre primele vic­time (a şasea) scoasă din clubul in­cendiat.
Radu Sienerth (21 de ani) a decedat în 14 februarie 2016, la Spitalul Floreasca, fiind a 64-a persoană care a murit din cauza leziunilor grave provocate de incendiu. În 30 octombrie 2015, tânărul de 21 de ani, student la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, se afla în club împreună cu alţi doi prieteni, de ase­menea studenţi la Bucureşti. Po­trivit unor mărturii, Radu a fost trântit la pământ şi surprins de flăcări. A fost a­dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat, însă starea lui a continuat să fie extrem de gravă, chiar critică, dat fiind faptul că a suferit inclusiv arsuri ale căi­lor respiratorii. A suferit mai multe in­ter­venţii chirurgicale, de chirurgie plas­tică, în cele cinci luni în care a mai trăit, însă medicii au spus că era extrem de slăbit iar sistemul lui imunitar a cedat.
Incendiul a izbucnit în seara de 30 octombrie în clubul bucureştean Colectiv, în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. În urma tra­gediei şi-au pierdut viaţa 64 de per­soane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străi­nă­tate. (A.Năstase)