Reportaj

Au luat muntele în piept, la volanul bãtrânelor ARO

Carmen Cosman

Şi-au testat limitele rezistenţei lor, dar, mai ales, ale maşinilor pe care le conduc. Clubul iubitorilor de ARO a plecat în drumeţie pe trasee dificile de munte, iar la întâlnire, au participat şi cinci echipaje din Valea Jiului.

Tot mai mulţi pasionaţi

Pentru ei, limitele s-au inventat doar ca să fie depăşite, iar traseele montane dificile au fost create pentru a fi parcurse. Cinci echipaje ale ARO Club Valea Jiului au luat parte la întâlnirea anuală a iubitorilor acestor maşini de teren din România, împreună cu alţi „ARO-işti” din Bucureşti, Constanţa şi Braşov. Ca şi în anii precedenţi, a fost ales un traseu dificil, într-un peisaj sălbatic şi, deopotrivă, spectaculos, unde calităţile maşinilor pot fi puse în evidenţă. Chiar dacă, între timp, unii dintre membrii ARO Club România au renunţat la maşinile de teren autohtone, în favoarea altor mărci, plăcerea expediţiilor motorizate a rămas intactă, iar întâlnirile pe cărări montane au loc an de an şi adună noi şi noi pasionaţi.

Traseu de 60 de kilometri

Pentru acest an, întâlnirea s-a dat la Baia de Fier, în judeţul Gorj, localitate care a constituit punctul de plecare în aventura montană pentru caravana celor 11 maşini de teren. Traseul a mers spre staţiunea Rânca, pe drumul forestier Gilort, a continuat o mică porţiune pe Transalpina – cel mai înalt drum din România, a ocolit, vârful Păpuşa, pentru ca mai apoi, să coboare pe vechile urme ale unui TAF şi mai apoi, pe un alt drum forestier înapoi în Baia de Fier. Iar acolo unde drumul nu mai exista, au luat în piept versantul, aşa cum au făcut de atâtea ori, la volanul maşinilor autohtone de teren. Un traseu care a însumat 60 de kilometri, parcurşi însă în ore bune, din cauza terenului accidentat, dar şi a vântului puternic, însoţit de lapoviţă, care i-a prins în vârf de munte şi a îngreunat deplasarea. Un drum pe care este necesar să îl parcurgi doar în echipă, pentru că niciodată nu ştii când ai nevoie de o mână de ajutor. Aventura, însă, a fost cu atât mai spectaculoasă, pentru că, aşa cum spuneam, pentru iubitorii de adrenalină în formă pură nu există limite şi nici obstacole de neînlăturat. Pentru iubitorii de ARO, să iei muntele, la propriu, în piept, nu este un moft, ci un stil de viaţă, aşa că, măcar pentru o zi, fiecare lasă în urmă preocupările cotidiene, pentru a pleca în caravana montană, cum se întâmplă de câţiva ani de zile. „Am fost la început doar doi, dar prin intermediul Internetului, clubul s-a lărgit şi ni s-au alăturat şi alţi deţinători de maşini de teren şi, în special, ARO. Suntem sătui de praf şi nesimţirea de pe şoselele din România şi, în plus, ne place muntele. Prin aceste întâlniri, reuşim să evadăm din cotidian şi să descoperim noi locuri minunate. O ieşire pe drumuri neumblate, sau chiar prin pădure, te face să te simţi un mic explorator”, a declarat Mihai Preda, unul dintre membrii fondatori ai ARO Club Valea Jiului.
Iar seara s-a încheiat, cum altfel, decât în faţa unui foc de tabără, unde s-au depănat impresii, amintiri şi s-au pus bazele întâlnirii de anul viitor, care se va desfăşura pe un alt traseu, măcar la fel de spectaculos ca şi cel parcurs anul acesta.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura