Actualitate

Atenție, șoferi! Polițiștii hunedoreni de la Rutieră vor avea 2 BMW-uri de ultimă generație

Automobilele BMW achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne au intrat în posesia Poliției Române. Mașinile au fost recepționate ieri dimineață și ur­mează să fie transferate, mai departe, în dotarea secțiilor de poliție din în­treaga țară. În județul nostru, două ase­menea autoturisme vor ajunge la Poliția Rutieră, potrivit celor declarate de comisarul șef Bogdan Nițu.

Aproape 20 de milioane de euro
Autovehiculele BMW achiziționate de Ministerul Afacerilor Interne au fost recepționate de reprezentanții Poliției Române. Firma Automobile Bavaria a livrat cele 600 de mașini BMW care vor fi folosite, de acum înainte, de polițiști în ca­drul acțiunilor pe care le vor des­fă­șura. Contractul este în valoare de 98 de milioane de lei, respectiv aproape 20 de milioane de euro, iar procedura de achi­ziție a stârnit numeroase con­tro­verse. „Astfel, a fost semnat un acord cadru, pentru un minim de 300 și un maxim de 600 de autoturisme marca BMW, seria 3, 4×4, la un preț per unitate de numai 32.000 de euro, fără TVA, având în ve­dere că prețul de catalog este de peste 38.600 de euro, fără TVA”, susținea Poliția, într-un comunicat de presă cu privire la această achiziție.

Achiziție controversată
În luna septembrie a anului trecut, Ins­pectoratul General al Poliției Ro­mâne (IGPR) a anunțat că va cumpăra 600 de autoturisme noi care vor intra în dotarea Poliției Rutiere. Noile vehicule urmau să înlocuiască vechile Dacii Logan. La momentul respectiv, IGPR a precizat că a fost organizată o licitație pentru achi­ziția celor 600 de mașini cu dotări spe­ciale care a fost atribuită reprezentanței BMW din România, Automobile Bavaria. Șefii poliției precizau că este vorba despre mașini BMW seria 3, a căror preț de achiziție a fost de 32.000 de euro per bucată, fără TVA, sub cotația de ca­talog, de 38.000 de euro. Astfel, a fost semnat un acord cadru, pentru achiziția a minim minim de 300 și maxim de 600 de mașini BMW Seria 3, 4×4, având toa­te dotările specifice muncii de poliție, estimate la aproximativ 4.000 de euro. Sindicatul polițiștilor, Europol, susținea că este vorba de o licitație cu dedicație, dat fiind că specificațiile tehnice au fost făcute ca să se plieze doar pe acest tip de vehicul. Iar de aici a izbucnit un scan­dal politic care a dus până la pre­șe­din­tele Klaus Iohannis. Acesta a fost acuzat direct, dat fiind relația de prietenie cu omul de afaceri Michael Schmidt Horst, unul dintre administratorii Automobile Bavaria. În acest caz a fost demarată și o anchetă la nivelul Parchetului European, dar și a DNA. Poliția Română a precizat că „a pus la dispoziția Parchetului Euro­pean toate documentele relevante cu privire la această achiziție”.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura