Educatie si cultura

Aşezarea dacică de la Feţele Albe

04 foto articol Morar

Marcel Morar

Feţele Albe (sat Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus) reprezintă versantul de sud, însorit, al ramificaţiei Muncelului, situat la nord de Dealul Grădiştii (unde se afla antica Sarmizegetusa Regia), de care este despărţit de Valea Albă.
În antichitate, pe Feţele Albe se afla o mare aşezare civilă dacică, cu feluritele sale construcţii (mai ales locuinţe) ridicate pe terase antropogene. Marea majoritate a acestora sunt terase amenajate fără ziduri de susţinere, cu suprafeţe variabile ca întindere.
Amenajări deosebite s-au descoperit în punctul „Şesul cu Brânză”. Acolo se află un complex impresionant de cinci terase sprijinite de ziduri puternice, ridicate în mai multe etape, în tehnica în care s-au construit şi zidurile fortificaţiilor dacice. Pe una din terasele acestui complex se află şi un templu circular, cu pilaştrii de calcar.
Izvoarele aflate în apropiere au fost captate, iar apa transportată prin conducte de teracotă la construcţiile de pe terasele din apropiere. 
Construcţiile de aici şi-au găsit sfârşitul în incendii puternice în timpul celor două războaie daco-romane de la începutul secolului al II-lea d. Hr.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura