Actualitate

Artistul hunedorean Mircea Bâtcă a trecut în nefiinţă

07 PORTRET MIRCEA BATCAOana Mihnea

O pierdere grea pentru comunitatea artiştilor plastici din judeţul Hunedoara. Artistul plastic Mircea Bâtcă (foto) a trecut, miercuri, 18 noiembrie, în nefiinţă, la vârsta de 70 de ani. Cu o vastă activitate în domeniul graficii, caricaturii şi a literaturii, acesta a fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, iar în perioada 1995-2005 a fost preşedintele UAP-Filiala Deva.

Prezenţă remarcabilă în arealul artistic naţional şi internaţional, Mircea Bâtcă şi-a sărbătorit în acest an 70 de ani de existenţă şi cinci decenii de activitate artistică. În urmă cu şapte decenii, pe 19 ianuarie 1945, artistul s-a născut într-un colţ de rai, la Săcărâmb.  Talentul şi pasiunea pentru desen şi pictură şi-o descoperă din adolescenţă, urmând cursurile Liceului „Decebal” din Deva şi apoi studiind, între anii 1962 şi 1965, la Facultatea de Arte Plastice din Timişoara. Îşi aprofundează apoi studiile în cadrul Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, în perioada 1985 – 1989.
După absolvire şi până la pensionare, Mircea Bâtcă a desfăşurat o intensă activitate didactică, având un rol major în formarea multor generaţii de artişti. A debutat pe simeze din anul 1968, participând la toate expoziţiile organizate de Filiala Deva a U.A.P. pe plan local, naţional şi internaţional. De atunci şi până în prezent, artistul şi-a urmat cu dăruire şi modestie propriul său drum în artă, creaţia reprezentând sensul vieţii sale.
În perioada 1996 – 2005 artistul a coordonat activitatea Filialei Deva a Uniunii Artiştilor Plastici din România în calitate de preşedinte, asigurând cu multă responsabilitate bunul demers artistic al breslei. Activitatea creatoare s-a desfăşurat de-a lungul timpului cu un elan constant orientat către problematica artistică a actualităţii internaţionale. Cu o bogată experienţă artistică şi trăire profundă, artistul Mircea Bâtcă a trecut de la un an la altul, de la o lucrare la alta, la teme diverse, ele parcurgând mai toate momentele cruciale ale existenţei, ale vieţii, ale destinului uman. Multitudinea preocupărilor şi a experimentelor tehnice a demonstrat a fi un pasionat căutător de drumuri noi în domeniul creaţiei plastice. În cele cinci decenii, artistul a excelat atât în domeniul picturii cât şi al graficii (grafică de şevalet, grafică umoristică, grafică publicitară, grafică heraldică).
Fiind înzestrat cu un simţ etic şi un spirit critic aparte, artistul a tratat cu interes şi domeniul graficii umoristice, participând la saloane naţionale de umor şi publicând în presa cotidiană (Urzica, Flacăra, Steaua Roşie, Vatra, Contemporanul, Cuvântul Liber, Râsu Lumii etc.) numeroase caricaturi. Înclinaţia sa spre o analiză fină şi critică a societăţii, reprezentând realitatea, ironizând-o, a fost apreciată de-a lungul timpului prin premiile şi distincţiile obţinute prin acest gen aparte al artelor vizuale. În ultima perioadă, Mircea Bâtcă a înclinat spre grafica de şevalet.
Membru fondator şi redactor-şef adjunct al bilunarului umoristic „Râsu lumii”, 1990; Membru al colectivului de redacţie a revistei „Opinii culturale”, 1996-1998; Consilier al redacţiei de cultură „Arhipelag”, 1998-2002; Membru al redacţiei revistei culturale „Semne”, 2004;
În cele cinci decenii de activitate artistică, Mircea Bâtcă a realizat lucrări ce evidenţiază larga disponibilitate a sa pentru abordarea unor diverse genuri şi tehnici, o remarcabilă diversitate de preocupări tematice, un spirit inventiv şi calităţi de virtuoz al desenului şi culorii.

One thought on “Artistul hunedorean Mircea Bâtcă a trecut în nefiinţă

  • Dumnezeu sa-l odihneasca ! Oana Mihnea, artistul Mircea Batca nu a trecut in nefiinta. A trecut la cele vesnice. Expresia folosita de Domnia Voastra este una pur comunista care neaga viata de apoi. O folosesc cei care nu cred in Dumnezeu sau, ca sa va acord circumstante atenuante, cei care nu inteleg despre ce este vorba.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura