„Ar fi regretabil ca PNL să se opună unui act de justiţie şi de onoare, votând împotriva militarilor”

Interviu cu Viorel Sălan, deputat PSD de Hunedoara

 

Poliana Mardari

A început prima sesiunea parlamentară din această legislatură şi am dorit să cunoaştem cele mai importante aspecte ale activităţii desfăşurate până acum. De aceea am solicitat câteva detalii lui Viorel Sălan, de­putat PSD de Hunedoara.

– Cum a debutat sesiunea parlamentară la Camera Deputaţilor?
– Luni, în primul plen din această săptă­mână, am cerut demisia urgentă a minis­trului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, mai ales după tragedia de la Institutul ”Matei Balş”, unde 11 persoane au murit în incendiul ce a cuprins o secţie pentru bolnavi Covid. Mi se pare extrem de grav că în mandatul de o lună şi o săptămână al ministrului Vlad Voiculescu au avut loc patru incendii în spitale, soldate cu victime. În două dintre aceste spitale in­cen­diile au avut loc în incinte cu pacienţi Covid, în care concentraţia mare de oxigen implică un risc suplimentar de incendiu şi implicit pentru viaţa pacienţilor: Spitalul de Psihiatrie Gătaia Timiş şi Institutul Matei Balş.
În plus, a trecut aproape o săptămână şi nu au fost încă prezentate opiniei publice cauzele incendiului de la Institutul Matei Balş, deşi vicepremierul Dan Barna a de­clarat luni că raportul va fi finalizat până marţi. Evenimentul de vinerea trecută, a fost destul de limitat ca amploare şi mi se pare foarte ciudat că nu avem până în acest moment o expunere clară şi transparentă a ceea ce s-a întâmplat acolo

– Ce alte demersuri va face PSD legat de situaţia din Sănătate?
– Parlamentul exercită şi un rol de control parlamentar instituţional în raport cu ce­le­lalte instituţii ale statului. Românii trebuie să cunoască adevărul în legătură cu tragediile din spitale care au avut loc de la declanşarea pandemiei. De aceea, în numele grupului parlamentar PSD, liderul grupului, deputatul Alfred Simonis, a prezentat patru demersuri întreprinse până acum. În primul rând, a anunţat că a fost depusă la Biroul Permanent o solicitare că ministrul Sănătăţii, Vlad Voi­culescu, să participe la “Ora Guvernului”, în perioada 8-12 februarie. Tema dezbaterii se referă la situaţia spitalelor din România în ceea ce priveşte măsurile preventive, ges­tio­narea şi managementul riscurilor în saloa­nele în care sunt amplasate instalaţii de fur­nizare a oxigenului pentru pacienţi.
De asemenea a mai fost depusă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor o a doua solicitare pentru ca, în perioada 15-19 fe­bruarie, să fie invitat premierul României, Florin Cîţu, la “Ora prim-ministrului”, având ca temă dezbatere “Bugetul tăierilor, moar­tea economică a României”.
Cea de a treia solicitare îi este adresată tot ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prin care i se cere să depună la Parlament Ra­por­tul de bilanţ elaborat de Ministerul Sănătăţii pentru perioada când la conducerea mi­nis­terului s-a aflat ministrul Nelu Tătaru. Am făcut aceeaşi solicitare şi către preşedintele Camerei Deputaţilor.
Ultimul document a fost depus la Comisia pentru sănătate, în atenţia preşedintelui acesteia, deputat Nelu Tătaru, cu solicitarea de a cere ministrului Sănătăţii acelaşi raport, în vederea exercitării controlului parlamentar instituţional.
Nu în ultimul rând, vom depune săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Dorim ca, la final, din toate aceste dez­bateri adevărul să iasă la iveală.

– Noua majoritate parlamentară a anunţat că va respinge toate proiectele de lege de­puse de PSD în legislatura trecută pentru că “fac rău României”. Cum comentaţi?
– După părerea mea, să consideri că tot ce face PSD este “rău” reprezintă cea mai sim­plistă manieră de abordare şi, din păcate, reflectă o tendinţă evidentă de a trata procesul legislativ cu multă superficialitate.
În ceea ce priveşte consecinţele acestei ati­tudini, pot să vă dau şi un exemplu concret. La Co­misia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, avem un proiect de lege prin care dorim eliminarea discriminărilor între generaţii de pensionari militari, dar şi anularea celor mai recente plafonări care au suprimat drepturi cu impact asupra pensiei militare. Aceas­tă iniţiativă legislativă a primit deja votul final în Senat. Acum proiectul de lege se află la Camera Deputaţilor care este camera deci­zio­nală. Au fost deja întocmite două rapoarte, cel al Comisiei pentru buget şi al Comisiei pentru muncă, având avize favorabile şi mai este de adop­tat raportul Comisiei pentru apărare. Sunt peste 150.000 de militari afectaţi de aceas­tă iniţiativă legislativă şi ar fi cu totul re­gretabil că PNL să se opună unui act de jus­ti­ţie şi de onoare, votând împotriva militarilor.

One thought on “„Ar fi regretabil ca PNL să se opună unui act de justiţie şi de onoare, votând împotriva militarilor”

  • 4 februarie 2021 la 10:25
    Permalink

    Securiștii și milițienii și cei din M.A.I-care au avut întotdeauna încadrări mult mai mari decât ale Militarilor de carieră din Armată- s-au „mufat” la Legea Pensiilor Militare cam ilegal și imoral și de aceea s-a propagat în societate în 2009 ideea de „pensii nesimțite ale militarilor”-inițiatorii acestei sintagme fiind un fost soldat la miliție din Cluj numit Boc Emil și un turnător bețiv Băsescu Petrov. Pentru cine este de bună credință se poate verifica ce diferențe sunt, la aceleași grade, între unii și alții. Imbecilii și spălații pe creier nu vor înțelege niciodată asta așa că nu are rost să detaliez. Sălan a fost absolvent al Școlii de Ofițeri de Securitate devenind peste noapte în 1990 jandarm și are pensie de peste 11000 lei pe lună.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare