Apelul preşedintelui Nistor:„Nu putem asista pasivi la distrugerea Termocentralei Mintia”

Adriana Năstase

Ieri, la finalul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Hunedoara, preşedintele Laurenţiu Nistor a lansat un apel către toţi consilierii judeţeni pentru a face front comun în vederea salvării Termocentralei Mintia.
Preşedintele administraţiei judeţene le-a explicat aleşilor că există soluţii prin care termo­centrala şi locurile de muncă pot fi salvate.

Trebuie trecută în administrare judeţeană
„Fac un apel către toţi consilierii judeţeni, indiferent de apartenenţa politică. Suntem locuitori ai judeţului Hunedoara, suntem aleşi de hunedoreni şi trebuie să demonstrăm că suntem responsabili. Este obligaţia noastră morală să facem tot ce ne stă în putere pentru a salva acest obiectiv care are o importanţă deosebită în asigu­rarea echilibrului în sistemul energetic naţional. Există soluţii! Recent, ne-a vizitat judeţul amba­sa­dorul Indoneziei, o ţară care produce 54 de mili­oane de tone de cărbune pe an. Conţinutul de sulf al acestui tip de cărbune este sub limita admisă de Uniunea Europeană, lucru care în­seamnă că nu mai sunt necesare imediat investiţii în instalaţii de desulfurare. Indonezia de poate furniza fără nici un fel de problemă necesarul anual de cărbune, adică aproximativ 1 milion de tone pe an. Dar, Consiliul Judeţean Hunedoara nu poate continua demer­surile, dacă termocentrala nu este trecută în proprietatea şi administrarea noastră. Nu avem voie să asistăm pasivi, cu indiferenţă la modul cum această termocentrală este pusă la pământ. Actualul Guvern, văd, nu are decât un interes: să oprească termocentrala de la Mintia. Am trimis adrese la toate instituţiile, nu am primit niciun răspuns”, a spus preşedintele Laurenţiu Nistor.
Mai mult, şeful administraţiei judeţene a subli­niat că odată cu preluarea termocentralei, prin salvarea locurilor de muncă şi a sistemului de termoficare din municipiul Deva, pot fi realizate investiţii pentru modernizarea obiectivului în vederea creşterii rentabilităţii: „Judeţul Hune­doa­ra poate produce energie, are această capacitate. De ce să importăm energie, dacă noi putem produce mult peste cât consumăm!?”
Reamintim că, săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a transmis o nouă solicitare de preluare a Termocentralei Mintia atât Guvernului României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, cât şi ministerului energiei. Până acum, conducerea instituţiei nu a primit nici un răspuns.

2 comentarii la „Apelul preşedintelui Nistor:„Nu putem asista pasivi la distrugerea Termocentralei Mintia”

  • 21 iulie 2021 la 7:03
    Permalink

    povesti de adormit copii, bla bla bla

  • 21 iulie 2021 la 9:12
    Permalink

    Termocentrala asta nu a folosit decât angajaților-cu salarii babane pentru nimic- și politicienilor pentru a-și angaja sinecuriștii. Pentru deveni a fost doar principala sursă de poluare, ani de zile, alături de Chișcădaga. Chiar crede cineva că a consumat vreun devean măcar un kilowat de la această unitate „energetică”?!? Și apropo, cei care nu și-au instalat centrale de apartament începând cu anii 90 după bătaia de joc a celor de la Mintia care opreau apa caldă câte o lună vara, de mergeam și ne spălam în Strei, vorba președintelui vostru: „ori n-au fost precauți, ori sunt proști”. Siktir!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.