Politica si administratie

Apare o nouă stațiune turistică în România: „lacul blestemat” și peisajul care efectiv îți taie răsuflarea

România este o țară superbă, cu pe­i­saje extrem de spectaculoase. Gu­ver­nul a aprobat înființarea unor noi sta­țiuni turistice în țara noastră, prin­tre a­cestea numărându-se și sta­țiunea Nucet-Cinciș, aflată în județul Hunedoara. Cea mai importantă atrac­ție turistică a zonei Pădurenilor, așa cum este cunoscută în Hunedoara, este Lacul Cinciș, un baraj extrem de spectaculos, cu o priveliște uluitoare, scrie stiripesurse.ro.

Categoria B
Potrivit reprezentanților Adminis­tra­ției Bazinale de Apă Mureș, barajul, pen­tru că lacul este unul antropic (construit de om, nu unul natural), barajul a fost ridicat în perioada anilor 1961-1964 pen­tru alimentarea cu apă a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara din acea vre­me, pentru alimentarea cu apă a mu­ni­cipiului Hunedoara (doar ca sursă de rezervă/ secundară în anumite perioa­de), dar și ca zonă de agrement pentru metalurgiștii hunedoreni. Astăzi barajul este folosit și la producerea energiei elec­trice, printr-o micro-hidro-centrală am­plasată în naval de baraj, iar cons­trucția, în sine, are și rol pentru atenua­rea undelor de viitură. Categoria de importanță a Barajului Cinciș este B: ba­raj de importanță deosebită.

Lacul blestemat
Pentru a crea lacul de astăzi, auto­ri­tățile comuniste din urmă cu 60 de ani au inundate valea pe care se întindeau, la acea vreme, cinci sate și cătune: Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni. În total, satele aveau în jur de 500 de sufletete, toate mutate în satul nou, modern, aflat astăzi pe cul­mea dealului și care se numește simplu, Cinciș. Nu sunt puțini cei care s-au înecat, de-a lungul anilor, în apele lacului, așa că poveștile cum că acesta ar fi blestemat, nu au întârziat să apară. Cine ajunge la arhive și vede casele frumoase din Cincișul de odinioară, dar și din Valea Ploștii, Baia lui Crai, Moara Ungurului și Ciuleni nu poate să nu se gândească la faptul că proprietarilor din acele vremuri nu le-a fost ușor să-și lase vetrele și casele construite cu mâinile lor pe fundul lacului. Blesteme la adresa co­mu­niștilor vor fi fost, apa lacului este una cu turbiditate ridicată, iar asta se poate ve­dea cu ochiul liber. Însă existența monș­trilor, a șerpilor uriași ori a balaurilor, la fel ca și cea a unui blestem menit să ia viața celor dornici de a înota în lac sunt lucruri care țin doar de legendă.

Un baraj extrem de spectaculos
Cu un total de 867 de hectare de luciu al apei lacul este unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase. Numai înăl­ți­mea totală a barajului, beton în arc, este de 48 de metri, iar adâncimea apei poa­te ajunge și la 30 de metri. Cata­loagele de prezentare a zonei spun că 52 la sută din țărmurile Lacului Cinciș sunt formate din nisip, așa că, dacă veți allege să mer­geți la Cinciș, vă veți putea bucura nu doar de apă, ci și de soare și nisip. Asta chiar dacă sunteți la poatele munților Poiana Ruscă, munți pitici, cu o înălțime maximă de puțin peste 1.400 de metri, care vă așteaptă, și ei, să-I explorați. De asemenea, dacă vă veți caza la pen­si­u­nile din zonă, întrebați de părintele Arsenie Boca. Sătenii povestesc că, încă dinaintea construirii barajului, acesta venea frecvent de la Prislop, peste deal, în satele de pe vale și, grație harului său ca înainte văzător cu duhul, i-ar fi anunțat că satele urmează să fie inundate, iar locul acestora luate de marele lac de acu­mulare.
Una peste alta, cine ajunge la Hunedoara este invitat să vadă și lacul. Ar fi păcat să bateți atâta drum și să nu îl vedeți! Mai ales că partea lui stângă, cum urcați dinspre Hunedoara spre Cinciș, oferă o mulțime de locuri de belvedere, de unde puteți admira lacul în toată splen­doarea lui, cu munții îmbrăcați în păduri nesfârșite profilându-se în spate. Tot pe malul stâng s-au construit în ultimii ani hoteluri și pensiuni, în timp ce malul său drept este accesibil doar pe potecă, iar acestea sunt bătute doar de pescari sau de turiștii care doresc mai multă liniște atunci când aleg să se bu­cure de soare și apă la Cinciș.
Și comuna Râu de Mori a fost de­cla­­rată sta­­țiune turistică de interes local.
(A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura