Actualitate

Apa, motiv de şantaj la Lupeni

Sorina Popa

Un număr de 10 unităţi de învăţământ din municipiul Lupeni au rămas fără apă potabilă, din cauza datoriilor pe care primăria le are către societatea de apă din Valea Jiului.

Propunere de suspendare a activităţii

„Am efectuat controale în şase unităţi şcolare, propunând suspendarea temporară a activităţii în aceste unităţi, până la reluarea furnizării apei potabile”, a declarat dr. Valeria Andreescu, director adjunct al Departamentului Control în Sănătate Publică. În cele 10 şcoli unde s-a oprit furnizarea apei, învaţă aproximativ 3.000 de elevi.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Costel Avram, în subordinea căruia se află societatea de distribuţie a apei din Valea Jiului, Apa Serv, susţine că Primăria municipiului Lupeni nu a mai achitat facturile la apa potabilă pentru şcoli încă din anul 2007. „Cele 10 unităţi şcolare au acumulat datorii de aproximativ 500.000 de lei. Primăria Lupeni nu şi-a făcut datoria, să achite apa, deşi elevii au consumat-o. Dacă nu se încasează bani, societatea Apa Serv riscă să ajungă la faliment”, a declarat Costel Avram.

Situaţie deblocată

Ieri, prefectul de Hunedoara a convocat o şedinţă de îndată a consiliului local Lupeni, pentru rezolvarea acestei probleme, invitând la faţa locului şi pe ceilalţi factori implicaţi. Numai că, ajuns la Lupeni, prefectul Attila Dezsi a constatat că membrii consiliului local nu au fost convocaţi, în aceste condiţii, el discutând situaţia cu primarul municipiului şi factorii implicaţi de la nivel judeţean.

„Nu este admisibil ca o unitate şcolară să funcţioneze fără apă potabilă. Până la rebranşarea acestor şcoli la reţeaua de furnizare a apei potabile, nu putem ridica suspendarea activităţii temporare pentru acestea. Sunt discuţii inutile, după mine. Primarul municipiului Lupeni a spus că nu va achita datoriile pentru consumul de apă, numai dacă Inspectoratul Şcolar lasă să funcţioneze în municipiu cinci Centre de Execuţie Bugetară, în loc de trei, cât s-a stabilit”, a declarat Dumitra Ştefan, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. Inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru, a confirmat solicitarea primarului Cornel Resmeriţă, declarând că nu a acceptat şantajul acestuia.

În final, situaţia s-a deblocat. „De mâine (n.r.-astăzi), apa va fi furnizată. Primarul Lupeniului a promis că va face o reeşalonare a plăţii, elevii putând să revină la cursuri. Pentru că importanţi sunt copiii, nu interesele personale ale unora sau altora”, a afirmat prefectul Attila Dezsi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura