Actualitate

Apă cu porţia în comuna Lelese

Livia Botici

De aproximativ o lună de zile, locuitorii comunei Lelese nu mai primesc apă, decât o dată la două zile. Motivul? Pentru proiectul de alimentare cu apă a comunităţii, primăria a primit numai prima tranşă de bani de la Guvern. De asemenea, vechea metodă de alimentare, prin care apa era „adusă” în casele oamenilor de instalaţiile firmei SA Talc Dolomita SA, nu mai poate fi pusă în practică, pentru că societatea mai are doar patru angajaţi, în mina din comună.

„Nu este potabilă”
Pe lângă faptul că locuitorii comunei Lelese primesc apă o dată la două zile, lichidul care curge la robinet nu îndeplineşte standardele pentru a putea fi declarat potabil. „Această apă este industrială şi, oficial, nu poate fi băută. Cu toate acestea, locuitorii comunei o folosesc, inclusiv eu. Este o situaţie ingrată, pentru că oamenii sunt obişnuiţi să aibă apă mereu, dar de patru săptămâni, efectiv, nu mai ştim ce să facem. Tot la două zile, angajaţii SC Talc Dolomita SA vin la muncă, la mină, şi pompează, cu instalaţiile lor, apa în casele oamenilor. Comuna Lelese este
într-o postură mai nefericită, pentru că aici nu există fântâni, din cauză că ne situăm pe un zăcământ de talc şi dolomită, care nu reţine apa. Tocmai de aceea, suntem nevoiţi să apelăm la angajaţii minei, care, cu ajutorul unor instalaţii speciale, extrag apa de la o distanţă de trei kilometri de comună şi de la o adâncime de 300 de metri”, a declarat Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

„Cea mai scumpă, din România”
Potrivit primarului Ciprian Achim, oamenii sunt nevoiţi să plătească bani grei pentru apa industrială care curge la robinet. „La noi, un metru cub de apă costă şase lei, adică de trei ori mai mult decât în municipiul Hunedoara. Preţurile sunt atât de mari, pentru că trebuie să-i plătim şi pe angajaţii minei, care ne asigură, totuşi, apa cu porţia. Din luna februarie aşteptăm ca Guvernul să ne acorde şi cea de-a doua tranşă de bani, în valoare de 500.000 lei, pentru proiectul de alimentare cu apă a comunei. Tocmai de aceea, vinerea aceasta voi merge la Bucureşti, la o întâlnire cu secretarul de stat pe aceste probleme, în speranţa că ne va ajuta să primim aceşti bani”, a mai declarat primarul comunei Lelese.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura