Comunitate

Ansamblul Cerbălana, noua provocare a dansului și cântecului popular hunedorean

Un edil dedicat înțelege nu doar importanța proiectelor de interes co­mu­nitar, care să ducă la o dezvoltare locală sustenabilă, ci și necesitatea îm­pletirii armonioase a acestora cu res­pectul pentru tradiții și obiceiuri, pentru zestrea culturală lăsată de înaintașii noștri pe care trebuie să o transmitem mai departe generațiilor ur­mătoare, pentru că ne definește ca na­țiune și vorbește despre apar­te­nența noastră strămoșească.

Binecuvântate de Dumnezeu
Este lecția de suflet pe care a deprins-o foarte bine primarul comunei Cerbăl, Mircea Claudiu Costa, cel care a avut inițiativa de a pune bazele unui an­samblu folcloric ce se anunță încă de pe acum noua provocare a dansului și cân­tecului popular din Ținutul Pă­du­re­nilor, dar nu numai. Autenticitatea cos­tu­melor și a dansurilor populare care vor­besc despre trăinicia noastră pe aceste me­leaguri binecuvântate de Dumnezeu, pasiunea și dăruirea celor 60 de tineri care fac parte din An­sam­blul Cerbălana îl diferențiază net de alte formații de gen și îl aduce în prim plan. Acest lucru este posibil pentru că vorbim în primul rând de folclorul autentic, nealterat, dar și de un produs complex care conține in­clusiv o trupă de instrumentiști și soliști vocali, pe lângă cei care au ales dan­surile populare din zona Hunedoarei ca formă de manifestare a respectului pentru tradițiile și obiceiurile stră­mo­șești.

Începe activitatea
Sunt 60 de tineri uniți de dragostea pentru folclor pe care primarul Comunei Cerbăl, Mircea Claudiu Costa, a știut să îi aducă laolaltă și, cu ajutorul dedicatului coregraf Răzvan Bun, să transforme Ansamblul Cerbălana într-o adevărată familie, în care lucrurile decurg în mod atât de firesc încât ai impresia că membrii acestuia se cunosc de o viață și nu doar de două luni de când au început să lucreze împreună.
Din această săptămână, Ansamblul Cerbălana își începe oficial activitatea, având deja toate premisele de a fi un etalon pentru zona atât de bogată în folclor a Hunedoarei.
„Ansamblul Cerbălana, pe care l-am creat pentru a duce mai departe fru­musețea și unicitatea tradiţiilor din Ținutul Pădurenilor și nu numai, își în­cepe oficial activitatea. Ansamblul Cerbălana este alcătuit din 60 de tineri care poartă în suflet folclorul autentic și care provin din Cerbăl, din Bretea Română, din municipiul Hunedoara, dar și din alte localități învecinate. Pro­mo­văm în acest fel obiceiurile, costumele populare din Ținutul Pădurenilor și din Transilvania, dansurile, dar și muzica populară din această zonă, ansamblul având un grup instrumental, precum și mai mulți soliști vocali. Sunt convins că, prin pasiunea și dăruirea de care dau dovadă membrii acestui ansamblu, în scurt timp vom deveni emblematici pen­tru această zonă”, a declarat pri­marul Comunei Cerbăl și artizanul acestui proiect de suflet, Mircea Claudiu Costa.
Când pui suflet, lucrurile nu au cum să nu meargă pe făgașul firesc, iar dăruirea nu poate să treacă neobservată. Așa s-a întâmplat și în acest caz și, alături de primarul Costa, a venit și primarul co­munei Bretea Română, Răzvan Ionescu, care s-a implicat în susținerea acestei construcții ambițioase.
Și este doar începutul, pentru că Ansamblul Cerbălana se dezvoltă. Alături de tinerii care fac deja parte din această formație se va înființa și o grupă de copii, așa încât povestea folclorului autentic de pe meleagurile noastre să meargă mai departe.
Pentru a veni în sprijinul celor care nu sunt din Cerbăl dar vor să se alăture acestui ansamblu, primarul Mircea Costa a decis să închirieze o sală de re­petiții chiar în municipiul Hunedoara, care a și fost inaugurată cu o suită de dan­suri și cântece populare specifice a­cestui areal.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura