EvenimentFlash

Ani grei de puşcărie pentru patronul Băilor Daco-Romane din Geoagiu

03 Doru Depcea (1)Natalia Bumbac

Ieri, Tribunalul Hunedoara a dat sentinţa într-un dosar în care şase oameni de afaceri din judeţ sunt acuzaţi de constituire de grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni economice. Este vorba de Dorel-Ioan Depcea (foto), Angela-Claudia Depcea, Adrian-Ioan Binţinţan, Dănuţ Ionescu, Cătălin Davidescu şi Marius Andraş, trimişi în judecată în 2013.  

Patru la închisoare, doi afară
Instanţa a aplicat pedepse între cinci şi peste şapte ani de închisoare cu executare pentru acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, delapidare, evaziune fiscală şi complicitate la aceste infracţiuni pentru patru inculpaţi din dosar. Cea mai grea pedeapsă a primit-o Dorel Depcea, de şapte ani şi patru luni de închisoare şi patru ani interzicerea anumitor drepturi civile, fiind acuzat de constituire de grup infracţional organizat, delapidare şi evaziune fiscală. Soţia acestuia, Angela Depcea şi Marius Andraş au fost condamnaţi fiecare la câte cinci ani de închisoare cu executare, fiindu-le interzise anumite drepturi civile pe o perioadă de trei ani. Dănuţ Ionescu a primit o condamnare de şase ani de închisoare cu executare, rezultată din pedeapsa primită în acest dosar contopită cu o pedeapsă la închisoare de doi ani şi şase luni cu suspendare, dată de Judecătoria Orăştie, beneficiul suspendării fiindu-i revocat. Cătălin Davidescu a fost condamnat la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de încercare de trei ani. Pentru Adrian-Ioan Binţinţan, instanţa a stabilit o condamnare de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani. Sentinţa Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, împotriva acesteia se poate depune apel.

Operaţiuni fiscale fictive
Reamintim că despre existenţa acestui dosar s-a aflat în 2007, atunci când poliţiştii şi procurorii de la Crimă Organizată au efectuat 14 percheziţii la sediile mai multor societăţi comerciale şi la domiciliile inculpaţilor. Uletrior au fost duse la Parchet pentru audieri 12 persoane, patru dintre ele fiind arestate preventiv. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2002, Dorel Depcea, un prosper om de afaceri din judeţ, l-a cunoscut pe Marius Andraş, din Timişoara. Acesta din urmă deţinea SC Reparaţii Termice Vulcantim SRL Tomnatic. Cei doi au stabilit ca Marius Andraş să emită de pe firma sa facturi fiscale false către o fabrică de alcool deţinută de Dorel Depcea, în contul unor plăţi de materii prime, utilaje şi materiale de construcţii fictive. Din sumele plătite, Marius Andraş avea un procent de unu la sută, iar restul sumei era restituită lui Depcea şi firmei sale de producere a alcoolului. După ce au văzut că sistemul merge, Dorel Depcea i-a cerut lui Andraş să emită acelaşi gen de facturi falsificate pentru alte 11 firme controlate de el sau prin intermediul oamenilor săi de încredere. Astfel, Dorel Depcea îi folosea atunci când scotea bani din conturile bancare pe Dănuţ Ionescu, Adrian Binţinţan şi fostul consilier judeţean Cătălin Davidescu, pentru a nu bate la ochi privind sumele de bani pe care le manipula. Toţi trei erau administratori sau asociaţi la firmele înfiinţate şi controlate de Depcea. Din datele anchetatorilor, prejudiciul creat statului prin aceste operaţiuni economice se ridică la câteva zeci de miliarde de lei vechi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura