Amenzi pentru terenurile agricole nelucrate

20 ianuarie 2011 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Andreea Lazăr

Guvernanţii le pregătesc agricultorilor noi surprize financiare. Nu vor primi bani mai mulţi de la stat, ci vor plăti pentru terenurile lăsate în paragină. Mai exact,  proprietarii de terenuri agricole vor trebui să scoată din buzunar sume importante, pe care să le dea statului, în cazul în care lasă terenurile nelucrate. Anunţul a fost făcut zilele trecute de secretarul de stat în ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Dacă iniţial, s-a afirmat că terenurile nelucrate vor fi impozitate, se pare că până la urmă va fi vorba de sancţiuni aplicate proprietarilor.

Direcţia Agricolă ţine partea fermierilor
Judeţul Hunedoara are 80.000 de hectare de teren arabil, din care mai mult de 30 la sută este nelucrat. Chiar şi aşa, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, Ioan Ştefan, spune că mai eficientă ar fi stimularea agricultorilor prin diferite metode şi nu amendarea acestora. „Eu nu aş merge pe ideea sancţionării proprietarilor de terenuri care le lasă în paragină. Consider că trebuie găsită o soluţie ca oamenii să lucreze aceste suprafeţe. Poate ar trebui să îi ajutăm şi noi cumva să intre mai uşor cu produse pe piaţă. Şi, oricum, în legea actuală, există deja un articol care sancţionează nelucrarea pământului, dar care nu a fost pus niciodată în practică”, a declarat Ioan Ştefan, directorul DADR Hunedoara.
De precizat că, pe lângă sancţiunile existente, Ministerul Agriculturii propune ca aceia care nu îşi lucrează pământurile să plătească o penalizare de 400 de lei pentru fiecare hectar.

APIA pregăteşte controale
De cealaltă parte, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pregăteşte o serie de controale pentru depistarea celor care îşi lasă terenurile de izbelişte. „În luna februarie, vom începe controalele pentru identificarea terenurilor lăsate în paragină. Proprietarii acestora vor primi termen ca în două săptămâni să înceapă măcar arăturile pentru cultura de primăvară. În caz contrar, aceştia vor trebui să returneze statului întreaga valoare a subvenţiilor primite până acum pe acele suprafeţe”, a declarat Veronica Borungel, directorul APIA Hunedoara.
Iniţiativa de sancţionare a fermierilor care nu se ocupă de terenurile lor ar putea fi aplicată chiar din acest an. Rămâne însă să fie stabilite normele de aplicare şi modalitatea prin care aceasta va lua fiinţă, ca ordonanţă de urgenţă sau ca lege.

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Ambulanţă SMURD, implicată într-un accident rutier

O autoutilitară ce aparţine Serviciului Mobil de Urgenţă, Resuscitare şi Descarcerare Vulcan a fost serios avariată ieri, în jurul prânzului,...

Minoră, hoaţă din buzunare

Un pensionar din Orăştie a rămas fără banii de cumpărături din neatenţie. Dumitru U., în vârstă de 78 de ani,...

40 de milioane de euro pentru retelele de apã din Valea Jiului

Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului a primit, ieri, acordul de finanţare pentru proiectul care vizează modernizarea reţelelor de...

Închide