Politica si administratie

Amendamentul lui Tătaru a mai adus o lovitură PNL

Sorina Popa

Un amendament depus de PNL la legea privind introducerea certificatului verde COVID la locul de muncă prevede ca per­soa­nele nevaccinate care fac COVID-19 să-și plătească spitalizarea. PSD s-a opus unei astfel de prevederi, iar în discuțiile din noua Coaliție s-a convenit ca acest amen­dament să nu se susțină.

Vicii de procedură
„Nu am fost de acord cu plata serviciilor medicale de către nevaccinați, ar face ca oamenii să nu mai meargă la spital. Sper că poziția noastră a fost înțeleasă de par­teneri”, a declarat la finalul negocierilor de­pu­tatul PSD Alexandru Rafila.
De asemenea, în timpul negocierilor s-a convenit ca testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat să se facă gratuit pentru 45 de zile.
Anterior, Nelu Tătaru (foto) anunțase la finalul ședinței comisiei de sănătate că
s-a con­venit pentru 10 teste în interval de 30 de zile. PSD și AUR au reclamat că proiectul a fost introdus ilegal în plen, susținând că au exis­tat vicii de procedură.
„Reglementările acestea sunt expresia unui stalinism feroce. Încercăm să ne în­toar­cem în dictatură? Cum să normalizăm aberația? Toată această lege de la un cap la altul este abominabilă”, a spus Claudiu Târ­ziu de la AUR, susținând că avem de-a face cu un experiment și se încearcă intro­du­cerea obligativității vaccinării.
Ideea a fost lansată de Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății. Dacă aceasta ar deveni realitate, românii ar fi obligați să plătească, în medie, 17.000 de euro pentru 10 zile de spitalizare.
Social democrații se opun vehement, deocamdată, acestei idei.
”Prin derogarea de la normele legale în vigoare, persoanele prevăzute la art. 5, care sunt testate pozitiv și necesită spitalizare pen­tru tratamentul COVID-19, achită chel­tuielile de spitalizare.
Acest amendament este susținut și de către unii membri ai USR.
”Eu susțin un anumit tip de echitate în sis­temul sanitar, cu consecvență încă de la în­ceputul pandemiei. Dacă tu refuzi un tra­tament pe care statul român l-a plătit deja, vaccinul, de ce atunci să iei locul în spital unui pacient cu boală cronică, care nu poate evita boala asta”, spune Emanuel Ungu­reanu.

Cât plătim la Sănătate
Un calcul simplu, făcut de MESAGERUL HUNEDOREAN, arată că, la un salariu de 5.000 lei net pe lună, contribuția la Să­nă­tate se ridică la 855 de lei pe lună, adică 10.260 de lei pe an, ceea ce înseamnă apro­ximativ 2.000 de euro anual.
Dacă măsura se va aplica, atunci probabil că mulți nu vor mai achita contribuțiile către Sănătate, pentru că vor fi nevoiți să achite spi­talizarea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura