Amenajamentele pastorale, în perspectivă la Densuş

10 aprilie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Magdalena Şerban

Unităţile administrativ-teritoriale au profitat de prelungirea termenului până în 2018 şi au lăsat-o mai moale cu amenajamentele pastorale. La nivel de judeţ, sunt şi primării care s-au achitat de această obligaţie, iar altele au studiul deja în lucru. La Densuş urmează începerea demersului.
„Deocamdată, tatonăm terenul, să vedem în ce condiţii le vom face, în sensul în care trebuie să alegem entitatea economică ce are competenţe pentru aşa ceva. Ştim că Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara se ocupă şi cu asta, însă trebuie să aflăm care variantă e mai bună pentru noi, mai existând şi câteva firme private. Deţinem un total de păşune de circa 1.700 de hectare, dar nu toată e catalogată eligibilă, o parte fiind împădurită. Doar vreo 600-700 de hectare înseamnă păşune curată. Avem contracte de închiriere şi concesiune pentru suprafeţele respective, iar majoritatea sunt parafate pe o perioadă de cinci ani. Ştiu că pentru amenajament e nevoie de studiu pedologic, adică o lucrare foarte elaborată. Pe lângă faptul că trebuie făcut acest studiu, trebuie parcurse şi determinările în teren, de masă verde, iar asta am înţeles de la specialiştii în domeniu că nu se poate parcurge decât vara (lunile mai-iunie)”, a spus Adrian Vîrtopean (foto), primarul comunei Densuş.
De amintit că anul trecut, tarifarea procesului de amenajare pastorală era stabilită de conducerea fiecărui judeţ. În cazul nostru, prin hotărâre de consiliu judeţean s-a hotărât un tarif de pornire de 98 de lei pe hectar, iar acesta scădea o dată cu creşterea volumului aferent studiului. Începând cu 2017, Ministerul Agriculturii a stabilit un tarif naţional ce variază între 10 şi 20 de lei per hectar, dar cel mai probabil în judeţul Hunedoara se va practica acela de 20 de lei, fiind vorba de zonă de deal şi de munte, ca preponderenţă. Totuşi, primarii aşteaptă ca statul să deconteze o parte din cheltuielile aferente, aşa cum s-a decis iniţial.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
O primăvară curată la Sântămăria-Orlea

În plină primăvară, unele comune hunedorene se află în proces de ecologizare. Se pare că nici o localitate nu e...

Canalizare în toate satele comunei Băcia

Comuna Băcia ar putea avea în proporţie de 100 la sută infrastructură de apă potabilă şi canalizare în următorii ani....

Caricatura de marţi, 11.04.2017

de Petry&Crişan

Închide