Comunitate

Amenajament pastoral în funcţie de alocările bugetare, la Beriu

Magdalena Şerban

Începând cu 2018, consiliile locale au obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente. Cu toate acestea, la ora actuală, doar o foarte mică pondere o reprezintă administraţiile publice care au ales să parcurgă acest pas.
Un alt detaliu important este legat de faptul că s-a propus ca fondurile necesare pentru întregul demers să fie asigurate de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Emil Bîc (foto), primarul comunei Beriu, aşteaptă însă normative clare, puşculiţa comunei drămuind-o pentru alte investiţii prioritare.
„Nu am elaborat amenajamentul anul trecut, stând rău cu banii, dar vrem să vedem dacă se vor aloca sau nu fonduri de la bugetul de stat, aşa cum s-a spus. În cazul în care se întâmplă asta, vom demara cele necesare, dar în caz contrar, spunem pas. Trebuie să se stabilească cine le va deconta şi dacă vor suporta decont. Până atunci, nu pornim la drum, ci le vom lăsa pentru 2018. Avem circa 2.000 de hectare de pajişti permanente şi în mod clar trebuie să ne aliniem cerinţelor cadrului legislativ. După cum se ştie, modul de implementare a amenajamentului pastoral se stabileşte prin contractul de concesiune sau închiriere, responsabilitatea pentru gestionarea pajiştilor, conform normelor tehnice, revenind exclusiv utilizatorului. Noi, primarii, prin aparatul de specialitate, asigurăm controlul cu privire la respectarea prevederilor contractuale stabilite”, a precizat primarul din Beriu.
Amenajamentul pastoral reprezintă un îndrumar de lucru adaptat condiţiilor locale, pentru valorificarea economică şi durabilă a pajiştilor, astfel încât să permită menţinerea biodiversităţii, creşterea productivităţii şi a capacităţii de regenerare a plantelor. Scopul final al punerii în practică a acestuia constă în diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiştilor permanente, printr-un mod raţional de gospodărire a fondului pastoral naţional.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura