„Am votat în Parlamentul României legi pentru sănătatea oamenilor”

Interviu cu Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

 

Poliana Mardari
Situaţia în România se agravează de la o zi la alta. Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc, îşi pierd locurile de muncă şi încă nu se întrevede o ieşire din această pandemie. Legat de acest subiect, am dorit să cunoaştem părerea lui Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara.

– Gestionarea pandemiei COVID-19 este în răspunderea Guvernului. Cum s-a implicat Parlamentul în rezolvarea acestei crize?
– Cu certitudine, România traversează cea mai grea perioadă din ultimii 30 de ani. Actua­lul guvern a pierdut controlul pandemiei pentru că a luat măsuri în funcţie de interesele poli­tice, fără să se consulte cu specialiştii în do­me­niu. Din acest motiv, România este mereu în urma pandemiei, niciodată în faţa ei încercând să adopte măsuri de prevenţie. Nici în mo­mentul actual Guvernul Orban nu reuşeşte să ia acele măsuri care să îmbunătăţească si­tuaţia existentă.
Grupul parlamentarilor PSD a susţinut mereu interesele cetăţenilor. O demonstrează o serie întreagă de legi adoptate în această perioadă grea. Şi aş exemplifica aici amintind “Propunerea legislativă pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19”, de­venită Legea nr.56/15.05.2020 publicată în M.O. nr.402/15.05.2020. Legea prevede acor­darea unor sporuri de 30% din salariul de bază, pentru perioada stării de urgenţă şi trei luni de la încetarea stării de urgenţă. Legea reglementează de asemenea acordarea unor drepturi acestor angajaţi, precum şi urmaşilor celor care au decedat din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus.
Cu certitudine, nu este singurul act nor­mativ de acest fel. Am dorit astfel să răspun­dem dificultăţilor cu care personalul medical se confruntă în acest moment, ameliorând, pe cât posibil, situaţia existentă.

– Care este viziunea PSD în ceea ce priveşte Sănătatea şi cum s-a concretizat în Par­lament?
– Viziunea principală a guvernării social-democrate în domeniul sănătăţii a fost con­stru­ită în jurul pacientului şi nu a sistemului me­dical, scopul final fiind acela ca serviciile de sănătate să fie cât mai aproape de pacient. Activitatea legislativă a parlamentarilor PSD a sprijinit mereu această viziune. De aceea, îm­preună cu colegii parlamentari ai PSD, am pro­movat o serie întreagă de iniţiative legislative ce au avut acest obiectiv.
Aş dori să amintesc aici una dintre cele mai importante şi anume: propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, şi pentru com­ple­tarea Legii nr.46/2003 privind drepturile pa­cientului, devenită Legea nr.186/17.10.2019 publicată în M.O. nr.848/18.10.2019. Legea prevede că “Niciunui pacient nu i se va refuza dreptul la îngrijiri medicale din cauza neîn­re­gistrării naşterii sale în actele de stare civilă”.
De asemenea, reglementările se referă la categorii de persoane care sunt scutite de la coplată şi beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 224, cum ar fi: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii, bol­navii cu afecţiuni incluse în programele naţio­nale de sănătate stabilite de Ministerul Să­nătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, persoanele fizice cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pen­sio­nari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indi­ferent dacă realizează sau nu alte venituri, toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii s.a. Este o lege adoptata din grija pentru oameni, pentru cei mai vulnerabili cetăţeni ai României.

-Rezolvarea crizei sanitare este fără nicio îndoială prioritatea principală în acest mo­ment. Cum îşi propune PSD să preia controlul pandemiei?
– Partidului Social Democrat şi-a întregit echipa cu specialişti de renume ai medicinei româ­neşti, specialişti care ştiu despre ce vor­besc şi care ştiu şi ce trebuie făcut pentru a controla pandemia.
Venim în faţa cetăţenilor şi cu un plan con­cret de combatere a pandemiei Covid-19. Principalul obiectiv este reducerea transmiterii virusului şi protejarea persoanelor cele mai vulnerabile, cu risc de forme grave, complicaţii şi deces. De asemenea, dorim să asigurăm ac­ce­sul la sistemul medical şi la tratament pen­tru pacienţii infectaţi, dar şi accesul bolnavilor cronici la serviciile medicale necesare.
Cele mai importante direcţii de acţiune vor fi, in primul rând, consolidarea capacităţii de răspuns la nivelul asistenţei medicale pentru a gestiona un număr ridicat de pacienţi Covid-19, inclusiv pentru cei care necesită terapie in­tensivă. Apoi, vor fi luate măsuri pentru pro­tecţia personalului medical, cu prioritate a celor implicaţi în tratarea pacienţilor Covid-19 şi a medicilor de familie. De asemenea, va fi consolidată capacitatea de răspuns a struc­turilor de sănătate publică. Nu în ultimul rând, vom lua măsuri ne-medicale de reducere a trans­miterii, care pot implica limitarea anu­mitor activităţi pe o perioadă limitată. Doar când e nevoie! Doar în funcţie de riscul real al transmiterii, pentru fiecare tip de activitate şi unitate în parte. Abia după aceea putem să ne ocupăm de economie şi să îi repornim motoarele.

 

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara 
CUI mandatar financiar – 11200020
Executat de MEDIA HUNEDOREANĂ SRL Deva

One thought on “„Am votat în Parlamentul României legi pentru sănătatea oamenilor”

  • 13 noiembrie 2020 la 7:57
    Permalink

    Ai votat sa dai drumu’ la hoti din puscarii.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare