Alocaţii tăiate, din cauza chiulului

Cristina Ghenea

Zeci de familii sărace din judeţ au rămas fără alocaţiile de susţinere, din cauza absenţelor pe care copiii le au la şcoală.
Doar luna trecută, 114 familii hunedorene au fost tăiate de pe lista de plăţi, pentru o perioadă de şase luni. În plus, pentru alţi 125 de beneficiari, acest ajutor a fost diminuat cu 20 ori cu 50 la sută, după ce copiii lor au chiulit zeci de ore de la şcoală.

Peste 350.000 de absenţe, în total
Potrivit legii, dacă elevul acumulează 10 absenţe nemotivate, alocaţia pentru susţinerea familiei se diminuează cu 20 la sută, iar dacă numărul orelor de chiul ajunge la 20, suma se înjumătăţeşte. Plata se suspendă în cazul în care numărul absenţelor acumulate într-un semestru este mai mare de 20. Din păcate, dacă un singur copil chiuleşte, familia pierde banii, chiar dacă fraţii lui se duc la şcoală zi de zi. Inspectoratele şcolare au obligaţia de a comunica agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, situaţia privind absenţele nemotivate ale elevilor proveniţi din aceste familii.
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, cuantumul alocaţiei variază în funcţie de veniturile fiecărei familii şi de numărul copiilor aflaţi în întreţinere, de la 30 la 200 de lei pe lună. În evidenţele AJPIS Hunedoara sunt 2.626 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, iar suma necesară pentru plata acestora ajunge la aproximativ 170.000 lei. Luna trecută, însă, pentru 114 dintre familii, plăţile au fost suspendate, iar alţi 125 de beneficiari au primit sume mai mici, tot din cauza chiulurilor de la şcoală. Situaţia absenţelor înregistrate în judeţ este îngrijorătoare nu doar în cazul familiilor ale căror venituri depind de seriozitatea copiilor. Asta, pentru că, per general, în evidenţa Inspectoratului Şcolar Judeţean, sunt deja peste 350.000 de absenţe, făcute de elevii hunedoreni în septembrie şi octombrie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare