Fara bascalie

Alimentara din colţ

 
Dacă tot am scris despre magazinele second-hand, atunci, din aceeaşi categorie face cumva parte şi alimentara din colţ, revitalizată aproape prin minune, după invazia supermarketurilor şi hypermarketurilor acaparatoare.
A fost una, timid, apoi a doua, apoi, s-a umplut de mici magazinaşe, care trimit cu gândul la un trecut nu foarte îndepărtat, fără supermarket şi cu alimentare pline, în cel mai bun caz, cu conserve de peşte. Chiar cuvântul în sine, sub formă de Ali Mentara, circula ca banc şi era definit drept cel mai sărac arab…
Alimentara din colţ este fără îndoială un fenomen social şi probabil, tranzitoriu. Sau poate, dispariţia a fost artificială, iar viitorul este al unei existenţe în tandem a supermarketului şi alimentarei din colţ. Echivalent al abundenţei şi etalon al societăţii consumeriste, supermarketul are şi menirea de a scoate bani din buzunare, pentru multe obiecte sau produse deloc necesare. Supraoferta, copleşirea clientului, promoţiile, spaţiile atent delimitate, transformarea supermarketului în hypermarket şi apoi spaţiu complex de socializare, prin adăugarea de cafenele, baruri, restaurante, grădiniţe ad-hoc pentru copii, fac parte dintr-o strategie de transformare a vizitatorului în client captiv. Relaţiile sunt de tip on-line, aproape impersonale, casieriţa este un roboţel lucrând în ture, un mecanism uman aflat la capătul altuia, mecanizat, mai mult sau mai puţin bine uns.
Alimentara din colţ (colţ, din nou, un termen simbolic, poate ar fi mai bine de cartier, sau cvartal) este prin excelenţă un spaţu practic. Acolo nu mergi să cumperi pentru o săptămână, ci de azi pe mâine. O preferi pentru intimitate, deşi în cele mai multe cazuri, produsele sunt mai scumpe, fiind cumpărate din supermarket. Vânzătoarea îţi devine cu timpul (dacă afacerea ţine şi alimentara supravieţuieşte…) prietenă, vă zâmbiţi, vă salutaţi, îţi spune complice care marfă e proaspătă şi care nu. Primează relaţiile interumane, este valorizată în special de cei pentru care evoluţia tehnologică este prea rapidă şi nu se mai regăsesc în ea.
Are un avantaj major, pe vremuri de criză – cumperi cât îţi trebuie şi economiseşti timp.

2 comentarii la „Alimentara din colţ

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura