Politica si administratie

Alexandru LUCA: Vreau să spunem cu mândrie despre Certeju de Sus, comuna noastră, că e ACASĂ!

Interviu cu candidatul PSD la funcția de primar al comunei Certeju de Sus, Alexandru Luca (foto).

Nu te cunosc. Cine ești?
Sunt Alexandru Luca. Am 35 de ani și sunt din satul Certeju de Sus, aici lo­cuiesc de când m-am născut, Certeju este ACASĂ pentru mine. Aici am făcut școala primară, am urmat liceul la Deva și apoi Universitatea din Petroșani, Fa­cultatea de Științe, secția Management.
Muncesc de la 18 ani.
Mi-am făcut cariera în domeniul sis­te­melor de securitate, detecție si aver­tizare incendii și IT.
Am fost timp de 6 ani director tehnic la o societate cu activitate în domeniul se­curității la nivel national.
În anul 2019 am decis să încep propria afa­cere, într-un mediu foarte competitiv – și după aproape 5 ani de activitate mă pot mândri că îmi desfășor activitatea pe raza a 3 județe: Hunedoara, Alba și Timiș.
Sunt căsătorit cu Luca Noemi, îm­pre­ună avem un băiețel de aproape 4 luni, pe care îl iubim ca Soarele de pe cer. Soția mea îmi este alături în tot ceea ce fac și mă bucur de sprijinul ei și al întregii familii.

De ce candidezi, Alexandru Luca?
Candidez pentru că vreau să fac din comuna mea, Certeju de Sus, locul că­ruia noi toți, localnicii, să-i spunem cu mândrie ACASĂ. Să ne fie drag că locuim aici.
Comuna noastră are nevoie de schim­bare, nu mai poate fi încremenită în timp, ca la începutul acestui secol.
Noi am stat pe loc.
Uitați-vă la două fotografii alăturate, din anul 2000 și de azi, din 2024. Nimic nu s-a schimbat. Poate doar e mai multă paragină acum, mai multă mizerie.
În 20 de ani de când este actualul primar PNL, constatăm că suntem cu mult în urma altor comune, care au reu­șit să se dezvolte.
Aici mă refer la comunele de lângă noi, în speță Hărău și Șoimus.
La Hărău e primar PSD, la Șoimuș e primar PNL – spun asta ca să subliniez că omul sfințește locul, indiferent de culoarea politică.
Un primar cu viziune și cu dragoste pentru locuitori poate face minuni.
În 2024, în comuna Certej, constatăm că nu avem nici măcar lucrurile normale pentru secolul 21, adică apă, canalizare, gaz, infrastructură.
Mai mult: acum, înainte de alegeri, s-a turnat asfalt în zone unde nu este apă sau canalizare sau chiar ambele, nu avem rigole sau șanțuri în unele zone iar după turnarea acestui asfalt, când plouă, apa intră în curțile oamenilor!
Este trist ca se muncește dupa ureche, să fie de ochii lumii, și doar în an elec­toral.
Comuna noastră are un potențial turistic extraordinar!
Vedeți, la fiecare sfârșit de săptămână sau în vacanțe, zeci de mașini care urcă la Făerag sau la Săcărâmb.
Sunt locuri de o frumusețe deosebită!
Candidez pentru a putea dezvolta zona prin accesări de fonduri europene, care să permită dezvoltarea turistică a zonei.
Nu sunt vorbe goale, uitați-vă cum
s-au dezvoltat comunele care nu au bogățiile naturale ale Certejului dar și-au dat interesul și au atras bani europeni.
În 20 de ani, Primăria Certej a accesat ZERO EURO fonduri europene pentru turism.
Candidez ca să schimb aceste lucruri, pentru noi toți, locuitorii frumoasei co­mune Certeju de Sus, compusă din sa­tele Certeju de Sus (centrul de comună), Bocșa Mare, Bocșa Mică, Hondol, Măgura-Toplița, Nojag, Săcărâmb, Toplița Mureșului, Vărmaga și cătunul Codru.
Candidez pentru ca fiecare cetățean al comunei să știe că Primăria și adminis­trația locală sunt la dispoziția lui, pentru a-l asculta și a-i rezolva problemele.
Ne-am săturat de aroganță și de uși închise! Lucrurile trebuie să se schimbe!
Certeju de Sus a rămas la coada cozii printre comunele din județ: ZERO LEI atrași prin programul PNDL II, este in­credibil!
Da, este incredibil!
Certeju de Sus se află printre puținele comune care nu au accesat niciun leu prin Programul Național de Dezvoltare Locală II.
Acesta este programul despre care s-a spus că a scos satul românesc din mocirlă.
Și așa este.
Au fost atrase 660 de milioane de lei la nivel de județ, însă comuna Certeju de Sus nu se află pe această listă.

De ce?
Din lene, din indolență, din nepăsare față de nevoile locuitorilor din satele co­munei Certeju de Sus.
Vă amintesc doar că prin PNDL II au fost finanțate lucrări de apă-canal, infra­structură rutieră, modernizări și dotări de școli, modernizări și dotări de ca­binete medicale.
Oare noi nu aveam nevoie de așa ceva în comună, la Certeju de Sus? Acești bani existau, era suficient ca Primăria să-și dea interesul și să lucreze în folosul oamenilor.

Care este prima măsură pe care o vei lua ca primar?
Aici nu putem vorbi doar de o masură singulară, ci de un pachet de măsuri care trebuie luate urgent :
lAlocarea bugetului primariei pentru toata comuna, respectiv toate satele în parte, în funcție de urgențe și în funcție de finanțările pe care dorim să le accesăm.
lTrebuie neapărat să înceapă un amplu proces de curățenie la nivel de comună, numeroși cetățeni mi-au sem­nalat acest fapt. Este o urgență, nu mai putem trăi printre gunoaie!
lVom începe de urgență contactarea consultanților pentru a demara con­tractarea și elaborarea de cât mai multe proiecte pe fonduri euro­pene, prin programe guverna­mentale și prin fonduri prin AFIR
lÎn temeiul OG 27/1996 si a Ordinului 1009/2022, voi demara un amplu proces de elaborare a documentațiilor pentru a putea include toată comuna Certeju de Sus în programul de reduceri cu 50 % a tarifului energiei electrice pentru po­pulație, aferent pro­gramului guver­na­mental mai-sus mentionat.
Sunt multe priorități, dar cea mai ur­­gentă, de bun-simț, care a fost ig­norată de actualul primar, se referă la banii oa­menilor, banii locuitorilor co­munei Certej!
Oamenii nu au fost informați că pot plăti LA JUMĂTATE de preț curentrul electric! Este lege în acest sens. Unii cetățeni din Certej au știut, au depus la Primărie toată documentația solicitată dar dosarelelor zac și acum, probabil, într-un dulap prăfuit… Deci primul lucru, urgent, acesta este. E vorba de banii oamenilor. Și nu trebuie decât să APLICI LEGEA!

De ce PSD?
Pentru că este un partid îndreptat spre nevoile oamenilor. Un partid puternic, cel mai puternic, care mă poate ajuta să dezvoltăm comuna Certeju de Sus la standardele unei localități europene cu adevărat.
Mă bucur că sunt susținut de Președintele Consiliului Județean și președintele PSD județul Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor. Este cel mai titrat politician din județul Hunedoara, cel care în 32 de ani a câștigat toate bătăliile politice în care a intrat. Sunt onorat că mă susține în lupta pentru primăria Certej!
De asemenea, am susținerea repre­zen­tantului zonal al PSD, primarul co­mu­nei Hărău, domnul Lucian Albu-Weber.
La oricare dintre primarii sau parla­men­tarii PSD am solicitat un sfat, un spri­jin, toți s-au arătat deosebit de des­chiși și săritori, ca niște adevărați colegi, ca niște oameni ai aceleiași familii.
Le mulțumesc, cu respect, tuturor!

Pe cine din comuna Certej ai alături de tine?
Sunt alături de mine toți cetățenii care își doresc cu adevărat o schimbare și care au văzut în acești 20 de ani cum comuna noastră a bătut pasul pe loc.
Sunt cu mine cei care au înțeles că doar împreună putem cu adevarat să facem o schimbare.
Îmi cer scuze, știu că ați fi vrut să dau măcar câteva nume, dar nu o voi face.
Motivul pentru care nu dau nume îl voi spune public când va veni vremea, pentru că este incredibil că aceste lucruri se mai întâmplă în România după 35 de ani de democrație și alegeri libere! Vorbim despre presiuni de tot felul, amenințări, șantaj. Le voi afirma public, cu nume, prenume, date concrete.
Dar toate la timpul lor.
Deocamdată vă spun doar atât: sunt foarte mulți alături de mine, mai mulți decât se declară public. Mult mai mulți decât își imaginează unii! Și se va vedea asta în ziua votului, n-am nicio îndoială!
Înainte de alegeri apar ”flotanții” în Certej, care votează și apoi dispar. Este o situație scandaloasă!
Eu locuiesc în Certeju de Sus de 35 de ani, de când m-am născut. Ca mine sunt cetățeni care locuiesc de zeci de ani în comună și nu mi se pare normal să vină alte persoane, din alte locuri, care nu au avut și nu vor avea nicio legătură cu Certejul, și să ne decida nouă soarta, după care să plece de unde au venit.
Această șmecherie, să-ți aduci votanți din alte părți, este revoltătoare!
Nu este corect acest fapt și îl condam cu fermitate!
Dacă ne amintim de 2020, la alegerile trecute, când iarăși au fost mulți flotanți în comună, tot pentru alegeri, daca facem un calcul și îi excludem de pe listă pe aceia, ne reiese faptul că din 2020 trebuia sa fie altcineva primar!
În mare, au fost 160 de flotanți și actualul primar a câștigat la o diferență de 80 de voturi. Este incredibil!
Așa că îndemn toți cetățenii care locuiesc în comuna Certeju de Sus sa iasă la vot și să își exprime dreptul constituțional, pentru a nu lăsa flotanții aduși doar pentru alegeri să ne decida soarta!
Vă mulțumesc și vă aștept la vot, pentru ca, împreună, să facem Certeju de Sus locul pe care să-l numim cu mândrie: ACASĂ!
P.S.: Până în ziua votului, vă aștept pe toți la lansarea candidaturii mele, care va avea loc SÂMBĂTĂ, 20 aprilie, ora 15:00, la Căminul Cultural din Certeju de Sus. Vom avea oaspeți de seamă și vom discuta lucruri importante despre cum va arăta viața noastră în următorii ani.
Vă invit și vă aștept cu drag!

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura