Actualitate

Alexandra Marcu, alpinista de 13 ani, din Deva, a escaladat Vârful Mont Blanc

Mihai Leonard

Într-un amplu articol, publicat de MESAGERUL HUNEDOREAN în ediţia din 1 aprilie a.c., relatam despre tânăra alpinistă din Deva, Alexandra Marcu, care la cei 13 ani ai săi, va încerca în această vară, într-o expediţie franco-română, să escaladeze cel mai înalt vârf din Europa şi al 11-lea din lume, Mont Blanc (4.810 metri), situat în Alpii occidentali, la graniţa franco-italiană.

Îi place viaţa la înălţime

Scriam atunci că are 13 ani neîmpliniţi, un metru şi 55 de centimetri înălţime, 42 de kilograme, dar are un „munte” de energie. Şi poate măcar din acest motiv (deşi sunt şi multe altele), Alexandra Marcu e altfel decât majoritatea copiilor. Eleva Colegiului Naţional „Decebal” Deva e ca o „zvârlugă”. Ea preferă să-şi petreacă timpul liber în expediţii montane, la schi sau pe terenul de baschet, în loc să stea la televizor sau în faţa calculatorului. „Avea mai puţin de două luni când a dormit prima dată într-un cort. De fapt, a dormit lângă cort, în braţele mamei, pentru că imediat ce o băgai în cort, începea să scâncească. Dar afară, cu ochii aţintiţi la stele, se liniştea îndată. Se pare că i-a plăcut încă de atunci viaţa la înălţime”, îşi amintea tatăl Alexandrei, alpinistul Dan Marcu. Şi iată că acum, avem satisfacţia să scriem din nou despre tânăra alpinistă din Deva, de data asta, despre faptul că a reuşit să ajungă pe cel mai înalt vârf montan din Europa.

Ascensiune reuşită în trei

Alexandra a reuşit să ajungă pe Vârful Mont Blanc (4.810 m) împreună cu tatăl său şi cu un prieten de familie, din Franţa, la capătul unei ascensiuni de cinci ore. Trebuie să amintim că pentru a-şi putea duce la îndeplinire acest obiectiv, eleva din Deva s-a antrenat o jumătate de an acasă.

Expediţia a durat 14 zile, iar Alexandra Marcu a ajuns pe Mont Blanc în prima zi din luna iulie. În ciuda oboselii şi a frigului pătrunzător, adolescenta a arborat, la capătul drumului, un drapel al României şi un steag al Colegiului Naţional „Decebal’’, liceul la care învaţă, în Deva. Pregătirea acestei ascensiuni a necesitat două antrenamente de adaptare şi doar atunci când au fost siguri de reuşită, cei trei membri ai grupului şi-au început urcuşul pe Mont Blanc. Se întâmpla pe 1 iulie, la ora 3 dimineaţa, la o temperatură de minus 10 grade Celsius, chiar de ziua de naştere a tatălui fetei, Dan Marcu. De la baza muntelui, îi urmărea mama tinerei, care i-a însoţit până la plecare, în orăşelul francez Bourg d’Oiseau.

„Pe măsură ce ne apropiam de vârf, emoţiile erau tot mai mari. De altfel, atunci te năpădesc şi tot felul de sentimente. Simţeam valuri de căldură în tot corpul. E greu să explic toate astea în cuvinte. Sunt lucruri pe care le simt toţi cei care ajung acolo. Şi sunt convins că tuturor le este la fel de greu să le povestească’’, a explicat Dan Marcu.

Vrea să urce pe Kilimanjaro

Grupul a rămas pe Vârful Mont Blanc timp de 10 minute, interval în care s-au fotografiat cu drapelele României şi Franţei. Pentru a-şi linişti mama, fata i-a trimis un SMS în care confirma reuşita şi faptul că toţi cei trei alpinişti au ajuns cu bine. Apoi, au coborât spre tabăra de plecare, unde au poposit după alte două ore şi jumătate.

Alexandra Marcu este al doilea copil din România care a reuşit să escaladeze cel mai înalt vârf din Alpi, după Crina Popescu, din oraşul Râşnov. Dacă va reuşi să strângă suficienţi bani, adolescenta din Deva are de gând să urce, la sfârşitul acestui an, pe Kilimanjaro, în Tanzania.

6 comentarii la „Alexandra Marcu, alpinista de 13 ani, din Deva, a escaladat Vârful Mont Blanc

  • o cunosc pe Alexandra (ma dau mare:)) e o mare reusita pt ea

  • Felicitari! Aceasta este intradevar o mare realizare, mai ales la o varsta atat de frageda! Mult succes in continuare!

  • Felicitarile mele!Sti k eu te invidiez pt k ti’am mai spus’o de mai multe ori.bye:*

  • H33i!bunica mea a sps sa te felicit si din partea ei….ce mai?!Din partea intregii familii!:*

  • Am vazut pe TVR3-TIMISOARA un film despre Alexandra.Felicitari si multumiri film .Reusita cred ca se datoreaza spiritului care ii anima pe membrii acestei familii.As fi onorata sa ii cunosc si in masura in care as putea,sa ii ajut!Mesajul si modelul transmis de tatal si mama fetitei m-au bucurat.Le doresc multa sanatate si sa-si pastreze vie si nealterata credinta in ceea ce fac.Ati crescut un copil minunat!Alexandra draga,pastreaza-ti bucuria!Felicitari!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura