ActualitateFlash

Afacerile cu gunoaie din judeţ miros a scandal. Consiliul Judeţean Hunedoara înghesuit de propriile promisiuni

Natalia Bumbac

Neînţelegerile dintre firma care colectează deşeurile în Deva, SC Salubritate SA şi operatorul de la deponeul ecologic de la Bârcea Mare, SC Supercom SA, au ajuns la cote maxime. Invitat să dezamorseze bomba este Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în proprietatea căruia se află groapa ecologică şi care s-a ocupat de punerea ei în funcţiune.

Nu le-au fost primite deşeurile
Ce s-a întâmplat? Ieri, cei de la deponeu au refuzat să primească deşeurile idicate de Salubritate SA Deva pe motiv că nu au un un contract parafat cu ei. De partea cealaltă, cei de la firma deveană invocă protocolul pe care îl au cu CJ Hunedoara, prin care li s-a promis că vor putea depozita gratuit cele 70.000 de tone de deşeuri strânse pe propria platformă provizorie. Membru în Consiliul de Administraţie la Salubritate SA Deva, Mircea Darie, susţine că actele încheiate între părţile implicate în problemă sunt de partea lor. Cu toate acestea, gunoaiele nu le sunt acceptate. Mai mult de atât, le-au fost emise facturi pentru cantităţile pe care le-au transportat deja la deponeu în lunile mai şi iunie. „În mai am dus 868 de tone de deşeuri, iar în iunie 572 de tone. Acum nu ni s-a permis accesul. În 12 iulie am fost înştiinţaţi de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) că autorizaţia integrată de mediu a fost transferată de la CJ Hunedoara la Supercom. Autorizaţie în care se spune că vor fi mai mari cantităţile de deşeuri depozitate în primul an de funcţionare a deponeului decât media anuală calculată pentru următorii ani. Asta, deoarece au fost incluse deşeurile acumulate pe platformele provizorii de la Deva şi Vulcan. O altă problemă este că în costurile de pe facturile care ne-au fost emise de Supercom a fost inclusă şi taxa de mediu de 80 de lei pe tonă, care nu mai trebuie achitată, măsura fiind suspendată”, a afirmat Mircea Darie, explicând motivele conflictului dintre cele două firme. Întrebat unde vor depozita deşeurile în următoarele zile, acesta a spus că pe platforma provizorie a societăţii din Deva.

Promisiune amânată
Totuşi, administratorul public al judeţului, Dan Stoian, a lăsat să se înţeleagă că nu e loc de scandal în această problemă şi că pretenţiile celor de la Salubritate Deva ar fi exagerate. Mai ales că depozitarea gratuită a celor 70.000 de tone la deponeu este o promisiune făcută de administraţia judeţeană, care va fi respectată, nicidecum de către cei de la Supercom. „Cei de la Salubritate Deva nu au contract cu operatorul de la deponeu. Au depozitat deja 800 de tone, gratuit. Acest lucru vor putea să-l facă după ce vom avea un operator permanent. Transferul deşeurilor trebuie făcut în anumite condiţii, care nu sunt îndeplinite acum. Obligaţia de a primi gratuit deşeurile la groapă nu este a celor de la Supercom, ci a CJ Hunedoara”, a declarat Dan Stoian. Întrebat dacă a inclus în caietul de sarcini ca obligaţie pentru viitorul operator preluarea celor 70.000 de tone de deşeuri, gratuit, la deponeu, acesta a spus că da. Doar că, a fost exclusă de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, fiind considerată clauză abuzivă. Dan Stoian a mai subliniat că, cu toate acestea, CJ îşi va respecta promisiunea făcută celor de la Salubritate SA Deva.

Nu are nimeni un răspuns
Fiind vorba de gestionarea deşeurilor, trebuie spus că problemele nu se opresc aici. Contractul dintre Salubritate SA Deva şi Primăria Deva expiră în 1 august 2017, neexistând timp suficient pentru organizarea unei noi licitaţiei, susţine municipalitatea, arătând cu degetul tot către reprezentanţii CJ Hunedoara pe care îi consideră vinovaţi de această situaţie. Deocamdată, nimeni nu are un răspuns la ce se va întâmpla după expirarea contractului, cine va colecta deşeurile şi unde vor fi ele depozitate. Cert este că între firmele din acest domeniu se duce o adevărată luptă pentru obţinerea contractelor, date fiind şi nenumăratele contestaţii pe care le depun atunci când se demarează o licitaţie. De aici au plecat toate întârzierile în delegarea serviciilor de salubritate la în cele patru zone ale judeţului către operatori, aşa cum s-a stabilit în proiectul Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor, arătau cei de la CJ Hunedoara. Neavând explicaţii întotdeauna pentru cazurile în care firmelor li se admiteau contestaţiile de către instituţiile competente. De remarcat că nu este pentru prima dată în ultimele luni când se inflamează spiritele atinse de grija gunoaielor din judeţ. Ca, într-un final, să se descopere că substraturile acestor scandaluri au la mijloc diverse interese care nu au legătură cu agenda hunedorenilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura